Akuta kräkningar hos katt.

Katt

Lyckligtvis är mag-tarmproblem oftast snabbt övergånde. Katten kräks och / eller har lös avföring någon enstaka gång, sedan är allt som vanligt igen. Därför är talesättet en gång är ingen gång, mycket passande i detta sammanhang..

Har din katt upprepade kräkningar och / eller diarré utan att ha nedsatt allmäntillstånd, kan du själv genom några enkla åtgärder hjälpa ditt djur. Det är viktigt att minimera irritationen i mag-tarmkanalen och att maximera upptaget av de näringsämnen som ges. Total svält i 24 timmar skall inleda all behandling, vatten kan ges i form av isbitar (1-2 i timmen). Under detta inledande dygn kan du ge ett fiberpreparat, t ex Canicur, som finns att köpa hos veterinär. Preparatet innehåller fibrer som minskar passagehastigheten i tarmen samt binder upp en del vävnadsgifter. Det ger kroppen en hjälp till självhjälp att återställa vätske- och saltbalans. Har symptomen försvunnit under detta inledande dygn av svält och ev Canicur-fibrer, kan du långsamt börja ge katten mat i små portioner. Kött- eller hänsbuljong, 2-3 matskedar var annan timme är passligt att börja med. Fungerar detta kan du efter ytterligare 12-24 timmar Keso, kokt ägg, barnmat med kött, kokt fisk eller kokt kokt ris i små portioner 4-6 ggr/dag i 4-6 dagar. Ett alternativ är Hills i/d-diet som är ett kommersiellt dietfoder för känsliga magar, som fungerar bra i detta sammanhang.

Antalet fodertillfällen kan under denna period successivt reduceras tills du är nere i normalt antal måltider. Har under denna tid allt gått som det ska, kan du slutligen efter 4-6 dagar med dietkost, successivt gå över till normalkost på 2-3 dagar. Vid återfall bör du kontakta veterinär omgående. Då kan det vara frågan om någon annan mera allvarlig underliggande orsak, som kräver en noggrann veterinärundersökning.

Skulle ditt djurs allmäntillstånd vara påverkat (loj, apatisk, nedsatt aptit) bör du kontakta veterinär.

En inte helt ovanlig orsak till kräkningar hos katt är förstoppning. Till symptombilden hör ofta att katten krystar utan att avföring kommer. De vanligaste orsakerna till förstoppning är hårbollar, som fastnat i tarmen, otillräklig motion, övervikt, smutsiga sandlådor som gör att katten håller sig eller smärta i anus av t.ex. analsäcksinflammation. Beror kräkningarna på förstoppning är det viktigaste inte att ta bort maten utan att se till att lösa förstoppningen. I vissa fall räcker det att katten får parafinolja till maten och sedan micralax clysma i stjärten. Har katten problem med återkommande förstoppning, bör man öka fiberhalten i kosten. Man kan ge paraffinolja tillfälligt, men inte för ofta. ½ tesked messmör är myckat lösande. Hjälper detta inte kan man ge laktulos ½ ml per kg katt tre gånger per dygn. Man bör ta ned katten i vikt och motionera den mycket. Vid kraftig förstoppning bör veterinär uppsökas. Detta är ett allvarligt tillstånd. Katten behandlas med stora mängder vätska intravenöst, så att den torkade avföringen löses upp innan man kan ge vattenlavemang. Ofta måste katten behandlas i flera dagar. Ägaren måste sedan passa katten noggrant i framtiden så att förstoppningen inte återkommer.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.