Ny behandling ger hjälp åt gamla hundar med artit.

Hund

När det gäller behandling av hundar med ledproblem ersätts kirurgens kniv allt oftare av mediciner. Bättre kunskap om utfordringen av hundar, i synnerhet under valptiden, verkar förebyggande

När din hund visar tecken på smärta i samband med att den ska resa sig upp, hoppa eller när den går är anledningen ofta en artrit eller ledinfektion, något som är vanligt förekommande bland hundar. Var femte medelålders hund av storvuxna raser har problem med lederna. Artrit är en komplex och progressiv ledsjukdom som karakteriseras av en successiv utveckling av ledsmärta, stelhet och oförmåga att röra på leden.

Ledernas benändar är klädda med ledbrosk. Leden omges av en ledkapsel och från kapselns insida bildas ledvätska. Broskytan har funktionen av en stötdämpare och ger leden en slät yta som gör den lättrörlig och flexibel.
Om leden skadas försämras blodtillförseln och ledbrosket börjar falla sönder eftersom det inte får tillräcklig näringstillförsel. Samtidigt förlorar broskets yta sin släta struktur och blir istället sträv. Småningom kan det bildas broskpålagringar på benytan och ibland lossnar dessa och börjar "vandra" i leden och medför smärta.

Vissa raser har större benägenhet att utveckla ledproblem, men också övervikt och traumatiska skador (till exempel ledbandsruptur och meniskskador) kan förorsaka artrit. Även hundar av storvuxen ras som kanske under valptiden får en felaktig kost löper risk att få problem med lederna.

Den klassiska behandlingen av artros är viktkontroll, restriktiv motion ( =" koppelvila" ) ledinjektioner, smärtstillande mediciner samt kirurgi.

Medicinskt sett träder vi in i en ny fas eftersom det på marknaden nu finns nya potenta smärtstillande preparat, men också glykosaminglykanprodukter som förutom att minska den smärtsamma reaktionen också inhiberar produktionen av enzym som får broskvävnaderna att falla sönder, återuppbygger broskvävnaden och förbättrar ledvätskans kvalitet. Detta preparat injiceras av veterinär fyra gånger med fem dagars mellanrum. När behandlingen följts upp har 75 % av de behandlade hundarna reagerat positivt på och 60% av dessa har reagerat redan efter första behandlingstillfället.

Det händer att en sådan behandling ger permanent resultat, men oftast behöver hunden en "booster-injektion" med jämna mellanrum. När man jämfört resultaten mellan kirurgisk och medicinsk behandling har man sett att den medicinska på kort sikt gett snabbare resultat. Hundarna återfick på kortare tid normal rörlighet. Sex månader efter behandling kunde ingen signifikant skillnad upptäckas mellan medicinskt och kirurgiskt behandlade patienter.

Dessa mediciner kommer aldrig helt att ersätta kirurgin, men de har klara fördelar. En ung hund som börjar visa symptom på artrit kan åtminstone på prov behandlas med preparatet. Det kan inte inträffa något värre än att medicinen inte verkar. När det gäller gamla hundar är kirurgi oftast uteslutet, men det går nu att lindra kronisk smärta och det är ett bra och ekonomiskt alternativ till en konstant behandling med smärtstillande preparat. Vi kan på så sätt förbättra livskvaliteten hos våra fyrbenta vänner.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.