Råd angående hundens beteende.

Pauliina Laurila är en professionell hundtränare specialiserad i hundens naurliga beteende. Pauliina erbjuder rådfrågning, träning och problemlösning med metoder baserade på kunskap om hundens beteende, erfarenhet samt de senaste vetenskapliga nyheterna om hundens etologi. Det är viktigt att förstå hunden som art, även om man förstås skall ta i beaktande hunden som individ.

Hundar kan tränas var som helst, eftersom inlärningen är en pågående process. Träningen skall vara givande för både hund och ägare. Man behöver inte träna sin hund enbart för tävlingsyfte, utan även för ett vardagligt syfte, med mera vardagliga uppgifter. Dessa övningar kommer att underlätta och göra det mycket roligare att göra saker tillsammans. Små ändringar i träningsmetoderna kan ha en stor effekt på hundens beteende. Dessa positiva förändringar kommer att ses i alla situationer.

Vad är det viktigaste man skall ta i beaktande när det gäller hundträning?

När man lär ut en ny sak eller korrigerar ett gammalt beteende, så är det viktigast att koncentrera sig på kommunikationen mellan hund och ägare. Om hunden inte gör som man förväntar sig att den skall, så är det oftast för att hunden inte vet vad den förväntas göra. Det är inte alltid bara en fråga om ledarskap. Alla förväntade beteenden måste läras ut samt redan inlärda beteendemönster måste uppmuntras för att de inte skall ”glömmas”.
Relationen mellan hund och ägare är huvudnyckeln p g a många orsaker. Det är viktigt att ägaren kan läsa sin hund. Kommunikationen och samarbetet mellan hund och ägare bör stimuleras och förstärkas i alla moment, hemma, i parken etc. Med andra ord det krävs inga träningsfält. När kommunikationen mellan hund och ägare fungerar, då kan de stå inför vilka som helst överraskande situationer utan att dessa upplevs som stressande.

När träningen baseras på samarbetet mellan hund och ägare är det naturligt att nå de största fördelarna och de bästa resultaten. Straff och våld blir onödigt. I själva verket gör straff och våld att djuren lär sig långsammare, och oftast fel saker. Våld ökar även stressnivån, och ett djur som är stressat (precis som personer) är oförmöget att lära sig nya saker. En hund lär sig att lyda för att samarbetet är lönt – inte för att den är kontrollerad t.ex med ett stryphalsband.

Pauliinas metoder har ett speciellt fokus på hundkommunikation. Målet är en lycklig, lydig samt stressfri hund med en på samma gång lycklig och stressfri ägare som är kapabel att ta med sin hund i alla situationer.

Hundar

Här är några exempel på saker som kan lösas ganska lätt med positiva metoder:

• Möte med andra hundar
• Dra i kopplet
• Rädsla eller aggressivitet
• Hyperaktivitet
• S.k. ledarskapsproblem
• Förstöring i hemmet

Rekomenderade böcker:

• Turid Rugaas: “Calming Signals, on talking terms with dogs
   och “What to do when my dog pulls on the lead”.
• Raymond och Lorna Coppinger: “Dogs

Alla hundar kan lära sig nya trick.


Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, Susanne Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.