Diarré hos valpar

Valp

Diarré är ett mycket vanligt problem hos valpar. I artikeln nedan skall jag fokusera på de vanligaste orsakerna till diarré, förstahjälpen behandlingen hemma samt när det verkligen är orsak att vara bekymrad och söka veterinärhjälp för akuta situationer som kan ha livshotande konsekvenser.

Orsaker

De vanligaste orsakerna kan delas in på fem kategorier; allmän stress, förändringar i dieten, intag av främmande föremål, parasiter och virusinfektioner. Det är viktigt att hålla ett vakande öga på en valp med diarré. Unga hundar kan bli mycket sjuka snabbare än ett äldre djur. Om valpen har diarré, finns det ingen anledning till panik om problemet inte är mycket allvarligt.

Du bör hålla din valp under noggrann kontroll och om problemet inte löser sig inom en dag, bör du boka tid med din valp för veterinärinspektion eller besöka en akutmottagning för djur. Unga valpar kan bli farligt uttorkade på 24 timmar eller mindre.

Både människor och djur kan få diarré på grund av stress. Tänk på det, en valp kan ha genomgått enorma förändringar på kort tid. Den har tagits bort från sin mamma och sina syskon. Den har fysiskt flyttats från den enda miljö den kände till en ny och obekant. Det har förmodligen varit en hel del resor inblandade, även om endast en kort resa i bilen. Hela valpens värld har förändrats över en natt. Varje förändring kan vara stressande, även en förändring till det bättre. När man tänker på hur oerfaren en valp är och de stora förändringar som sker under dess första månader i livet, är det verkligen inte förvånande om dess mag-tarmkanal reagerar på stress. Om valpens diarré är stressrelaterad, bör det lösas av sig själv inom några få dagar. Färskt vatten bör alltid vara tillgängligt - ta valpen till vattenskålen och uppmuntra den att dricka. Kontrollera också att den har massor av möjligheter att sova tillräckligt så att den får lugn och ro.

Även om din valp har matats med lågkvalitets kommersiellt foder, kan en plötslig förändring till en högkvalitets diet tillfälligt uppröra matsmältningssystemet och orsaka lös avföring. Ändringar i din hunds diet, oavsett hans ålder, bör alltid ske gradvis - helst under en sju till tio dagar, och ibland längre, beroende på varje individ.

Valpar kan födas med inälvsmask eller förvärva dem via modersmjölken. Några av de vanligaste organismerna som orsakar diarré hos valpar är spolmask, bandmask och piskmask. Lyckligtvis kan ett maskangrepp lätt botas medicinskt. Om du misstänker eller vet att diarrén orsakas av maskar är det högst väsentligt att uppsöka veterinär. Under tiden, se till att hålla den hydrerad, eftersom uttorkning är den mest omedelbara följden av diarré. Andra typer av skadedjur som kan orsaka diarré hos din valp är protozoparasiter. Dessa är encelliga organismer, den vanligaste av dessa är coccidia och Giardia. Om valpen bär en protozoparasit i sin tarmkanal, kommer diarrén typiskt att vara vattnig och mycket illaluktande. Du kan se blod eller slem i avföringen, och din valp har i allmänhet andra symptom som kräkningar, aptitlöshet eller trötthet.

Valpar är otroligt nyfikna på allt de möter i sin omgivning, och de utforskar nya saker med sina munnar. Du kanske tror att alla valpar tuggar på något de inte borde - men vad de än tuggar på kommer de att svälja det om det inte omedelbart tas bort ur munnen. Främmande föremål, inklusive livsmedel, växter och blommor, kan göra mycket mer skada än att orsaka diarré. Din lilla valp kan bli förgiftad eller drabbas av en fullständig blockering i mag-tarmkanalen, om den sväljer fel saker. För ett antal skäl, inklusive risken för intag av icke-livsmedel, giftiga eller andra främmande föremål, bör din valp aldrig lämnas obevakad i ditt hem, inte ens för ett ögonblick. Om du misstänker att din valp har svalt något som den inte borde bör du kontakta din veterinär eller en akutmottagning för djur omedelbart.

Diarré är en av de vanligaste symtomen på flera virusinfektioner på hund, den allvarligaste av dessa är parvovirus, även kallad CPV eller helt enkelt parvo. Parvovirus är mycket smittsam och smittas genom avföring från en infekterad hund. Viruset invaderar tunntarmens slemhinna och förorsakar en illaluktande och blodig diarré, ibland kräkningar, slöhet och en svår dehydrering. Äldre hundar återhämtar sig vanligtvis från parvo, men viruset är ofta dödlig på infekterade valpar. Karaktäristiskt för parvovirus är en mycket illaluktande avföring och ett mycket snabbt försämrat allmäntillstånd. Om din valp visar tecken på en virusinfektion, är tiden det väsentliga - uppsök genast veterinär. Veterinären kan ganska snabbt göra diagnosen på basen av symptomen och några laboratorieundersökningar. Notera att även om din valp är vaccinerad mot parvovirus kan den insjukna och dödligheten kan vara lika så stor.

Hur vet jag om valpens Diarré är livshotande?

Tyvärr finns det ingen snabb regel för att avgöra om valpens diarré är mild och kommer att lösa snabbt eller är ett symptom på ett allvarligt hot mot valpens hälsa. Generellt sett, om din valp plötsligt utvecklar vattnig avföring - särskilt om de är strimmiga med blod - och har några andra symptom som kräkningar, rekommenderar jag dig att omedelbart söka veterinärvård. Mycket unga valpar kan bli desperat sjuka på endast några timmar och det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Håll ett vakande öga på din valp och var noggrann med valpens säkerhet. Detta kommer att minska eller eliminera risken för din att valp sväljer något den inte borde. Likaså bör kosten ändras gradvis för att inte bidra till att undvika gastrointestinala störningar. Försäkra dig om att han inte är överstimulerad och får tillräckligt av vila och lugn för att minska sin stressreaktion till den nya miljön. Innan valpen är fullt vaccinerad bör den inte tas till hundparker eller överhuvudtaget träffa eventuellt bristfälligt vaccinerade eller ovaccinerade hundar.

Hemvård för mild diarré!

Om valpen har en mild diarré, men i övrigt är lekfull och energisk se till att den får i sig tillräckligt med vätska. En valp behöver totalt ca 100 ml vätska per kg kroppsvikt. Det bästa är om du kan ge den en speciell elektrolytlösning - för att säkra elektrolytbalansen i kroppen t.ex. Oralade. Håll även kontroll på valpens kroppstemperatur. 38,5° C +/- 0,5° C är normalt. Om kroppstemperaturen börjar sjunka är situationen mycket allvarlig. Om temperaturen sjunker under 38° C, är det hög tid att omedelbart få akuthjälp.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, Susanne Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.