Nya vindar inom djurens näringslära, fett och fettsyror.
Olivolja eller fiskolja?

För att ett djur skall kunna leva och må bra måste det ha en adekvat näringstillförsel av vatten, protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Man talar idag allt mer om fettets sammansättning i fodret, och dess effekt på djurets hälsa. Säkert finns det även fler komponenter i maten som vi ännu inte känner till. Upptäckterna kommer fortfarande med jämna mellanrum.

Hundar och katter är i grunden köttätare, vilket gör att de lättare kan tillgodogöra sig animaliskt fett än vegetabliskt. Av t.ex. olivolja, som är en vegetablisk olja, kan hunden tillgodogöra sig endast 25% av omega 3 fettsyrorna. För att få ut effekt av omega 3, krävs det alltså en större dos. Sedan ska ju hunden eller katten kunna ta hand om all extra onödig olja! Oljan lagras i kroppen och de blir tjocka.Fiskolja 

Varför behöver djuren fett?
Fett har stor betydelse som isoleringsmaterial och stötdämpare i kroppen (bl a ögonhålor och njurar). Det behövs för utvinnande av energi och används som reservnäring upplagrad i bla. muskulaturen, tarmkröset, benmärgen och under huden. Hundar som arbetar hårt behöver mycket fett medan familjehunden, om den får alltför mycket, blir tjock och sjuklig. 

En viss mängd måste alltid tillföras med födan, dels på grund av de absolut oundgängliga fettsyrorna och dels för att kroppen skall kunna tillgodogöra sig mineralämnen och de fettlösliga vitaminerna.

Fettet är uppbyggt av glycerol och fettsyror. Fettsyrorna kan vara essentiella (livsviktiga) eller icke essentiella.  Brist på essentiella fettsyror ger exempelvis hudproblem, torr och mjällig päls, överdrivet mycket fällande av päls, fertilitetsproblem, ögonproblem, inlärnings- och nervproblem samt påskyndar åldrandet. 

Varför bör man ge tillskott av fettsyror till hund och katt?
Det är dokumenterat att fettsyror med Omega 3 förebygger och behandlar hud-, led-, hjärt- och kärlbesvär hos hundar och katter. Dessutom stimulerar det immunsystemet. Tillskott  förebygger och hjälper vid klåda, spruckna tassar, mjällbildning, matt päls och onormal fällning. Ofta märks resultat efter endast 3 veckors användning.

Varför räcker det inte med fettsyrorna som fodret innehåller?
Inga foder (med hållbarhet upp till ett år) innehåller tillräckligt med Omega 3 om inte fodret är specialförpackat , vakumförpackat eller kväveförpackat. Fettsyrorna är nämligen mycket känsliga för ljus, luft och värme. Optimalt håller sig fettsyrorna i en vakumförpackad påse en månad. Därefter börjar de härskna och deras effekt börjar avta. Härsknar fettsyrorna blir de dessutom ohälsosamma eller direkt farliga. Härskna fetter kan bilda sk. fria radikaler, som har påvisats kunna ha en väsentlig orsak i utveckling av cancer. Alltså om en fodersäck har stått öppnad längre tid än en månad, har den förmodligen tappat huvuddelen av omega 3 och omega 6 tillskottet. 

Många foder innehåller en hel del vegetabiliskt fett (och även protein) som djuret inte har någon större nytta av. Det är också "inne" att skriva på förpackningen att det innehåller optimalt med Omega 6 och 3.  

Hur ger man bäst fettsyretillskott?
Fettsyror som tillskott ges antingen som kapslar, och går under varunamnet Glavaderm eller Viacutan eller som en nyhet i Spanien den norska laxoljan Salmopet. Salmopet laxolja är framställd efter en väldokumenterad och kvalitetssäkrad metod. Salmopet laxolja har lång hållbarhet och produceras helt utan tillsatser. Salmopet laxolja både luktar och smakar fisk. Detta gör att produkten har hög smaklighet, något som medför att hundar och katter som normalt vägrar att äta torrfoder upplever detta som mycket välsmakande efter det att man tillsatt Salmopet till fodret. Behandlingen är också relativt billig.

I min veterinärpraktik har jag märkt goda resultat efter tillskott av fettsyror till hundar och katter med kroniska hudproblem. Jag har också behandlat min hund Stafforshire bullterriern Ronja med Salmopet. Ronja hade under en längre tid har haft problem med spruckna tassar och en onormalt kraftig fällning av päls. Efter endast 4 veckors behandling, kunde jag se en klar förbättring. Hon blev  mjukare och blankare i pälsen, fällningen minskade avsevärt och trampdynorna blev mjukare.

Viacutan Salmopet


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.