Något att tänka på inför sommaren – värmeslag!

Värmeslag

Att såväl djur som mäniskor kan råka ut för ett värmeslag är väl inget nytt för någon! Men få tänker på hur lätt det kan inträffa. Vi vet alla att "ansvarslösa" människor som lämnar sina djur i bilen på sommaren utsätter djuret för en oerhört plågsam situation som lätt kan vara livshotande! Men även ansvarsfulla människor – kan av ren okunskap utsätta sina djur för samma sak.

I tabellen nedan, ser du hur varmt det blir inne i en bil som står i solen !

Tid
Yttertemperatur
Skugga / Sol
Temperatur i bilen
8.30
9.30
10.30
11.30
12.00
13.30
14 °C
18 °C
20 °C
20 °C
22 °C
23 °C
skugga
skugga
blandat
sol
sol
sol
19 °C
38 °C
47 °C
58 °C
62 °C
85 °C

Värmeslag definieras som ett tillstånd av extrem hypertermi (39-42 °C ) och som resulterar i termiska skador på vävnader. Det inträffar när värme produceras snabbare än kroppen har förmåga att avleda värme. Hos katter är värmeslag ovanligt, men vanligare hos hundar, speciellt om de är feta, har hjärtproblem, obstruktion i de övre luftvägarna (t.ex. tracheal kollaps, överviktiga och sk bradycephaliska raser – dvs trubbnosiga). Den absolut vanligaste orsaken till värmeslag hos hund är att den blivit lämnad i en het och oventilerad bil, men också ansträngning i exterm värme utan tillgång till vatten kan leda till det. Att hundar också lättare drabbas av värmeslag beror på at de har en väldigt begränsad förmåga att svettas – de svettas faktiskt främst genom att hässja och genom tassarna.

Tidiga tecken på värmeslag är ökad andningsfrekvens och -puls. Kroppen reagerar sedan på detta genom att sänka blodtrycket med en sänkt hjärtminutvolym. Detta leder till slut till en totalkollaps av kropps systemet. Vävnadsskador börjar uppstå då kroppstemperaturen stiger över 41,6 °C och om temperaturen stiger över 43,5 – för endast ett par minuter är tillståndet livshotande med en dödlighet på över 50 %.

Förebyggande åtgärder.
Värmeslag kan förebyggas genom att vidta vissa försiktighetsåtgärder: Först gäller det att inte lämna djuren i slutna oventilerade utrymmen i solsken. Se till att djuren har tillgång till vatten och skugga vid höga temperaturer och om det är mycket hett – håll djuren inomhus. Men också djur som ligger inomhus vid soliga fönster kan bli så slöa att de inte orkar flytta på sig, detta kan leda till värmeslag. Var speciellt försiktig med feta, gamla och sjuka djur – t.ex djur med hjärtproblem.

Behandling.
Behandlingen i första hand är att kyla ned djuret tex genom att doppa det i vatten. Använd inte iskallt vatten eller is eftersom det förorsakar att blodkärlen drar sig samman (perifer vasokonstriktion) vilket hämmar temperatursänkningen. Du kan också använda en fläkt för att öka nedkylningen genom avdunstning. Sker nedkylningen alltför snabbt börjar djuret skaka – detta genererar mera värme och förvärrar hypertermin.
Sök härefter veterinärhjälp med det snaraste – eftersom värmeslag är ett allvarligt tillstånd med en dödlighet på nästan 50 %.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, Susanne Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.