Ledbesvär hos hund!

Goda resultat av naturligt fodertillskott

Titta på Din hund. Är den lika rörlig som när den var valp eller har åren tagit ut sin rätt? Nedsatt rörlighet och minskad lekfullhet är tecken på ett normalt åldrande.Om din hund börjar visa tecken på smärta i samband med att den ska resa sig upp, hoppa eller när den går är anledningen ofta en artros eller en ledinfektion.Detta är vanligt förekommande bland hundar. Var femte medelålders hund av storvuxna raser har problem med lederna. Brosket bryts gradvis ner och leden blir allt minre rörlig. Hunden börjar halta - och ägaren tror ofta att det är mest djurvänligt att avliva hunden. Artros drabbar hundar lika hårt som människor men trots detta är sjukdomen ett relativt okänt problem i hundvärlden.

Artros behandlas traditionellt med non steroida antiinflammatoriska alltså smärtstillande läkemedel (NSAID), men det finns också nya effektiva naturmedel mot ledslitage. NSAID är smärtstillande, men dessvärre botar det inte de underliggande orsakerna till broskets nedbrytning, såsom naturliga fodertillskott kan göra. Tvärtom kan NSAID på lång sikt förtunna brosket och påskynda dess förstörelse. Dessutom ger NSAID ofta problem med i mag-tarm systemet med allt ifrån magknip till blodig diarré.

Det finns i dagsläget många hundägare som väljer att ge sina sällskapsdjur naturprodukter. Enligt min erfarenhet är det effektivaste, som finns på marknaden nu Seraquin®. Detta preparat innehåller, liksom flera andra fodertillskott, glukosamin och kondroitinsulfat. Dessa två ämnen är viktiga byggstenar vid bildandet av nytt brosk och de förekommer normalt i kroppen. Dessutom innehåller Seraquin® "curcuminoider" ett gurkmejaextrakt som är en kraftig antioxidant som hindrar att brosket bryts ned.

De flesta hundar älskar Seraquin® tuggtabletter, och Du ger enkelt tabletten till hunden som en godbit. Tabletten kan även krossas och blandas i fodret. Doseringen beror på hundens vikt.

Hur länge man skall ge Seraquin® är helt beroende av hundens kondition, ålder och vikt. Som en tumregel kan man dock säga att man normalt medicinerar i 4 - 6 veckor. När man väl ser synliga tecken kan den dagliga dosen vanligtvis reduceras, oftast ner till halva dosen. Hur länge Du sedan väljer att ge Seraquin® beror mycket på Din hunds tillstånd och på den livskvalitet Du vill ge den. Om den fungerar bra på Seraquin® efter att dosen har halverats, men blir mindre aktiv när Du slutar helt, är det troligt att den mår bra av detta tillskott under en längre tid, kanske för resten av sitt liv.

Jag rekommenderar Seraquin® till hundägare med äldre hundar med ledproblem. Varför inte göra livet lite gladare för sin gamla hund?

Till slut några råd om hälta:

  • Om din hund har ledbesvär ska den inte bara vila. Leden måste ändå belastas. Men koppelrasta hunden, så att den inte belastar leden alltför mycket eller skadar den ytterligare.
  • Ge hunden en balanserad kost. Fabrikanterna gör oftast mycket bra foder. Följ deras anvisningar.
  • Låt inte din hund bli fet. Du ska kunna känna revbensstrukturen på din hund.
  • Äter din hund samma mat som du? Då kan den behöva extra vitaminer och mineraler.
  • Första tecknet på artros är hälta. Börjar din hund halta, vänta 14 dagar. Går det inte över, kontakta veterinär.
  • Om hunden inte alls stödjer på benet, måste du kontakta veterinär omgående.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia, ES-29640 Fuengirola (Málaga) Spanien.
Tel: (+34) 952 667 333, contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Webbplatskarta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.