FEROMONIT -onnea lemmikeille pullonpohjasta!

D.A.P ® ja Feliway ®

Haluatko että lemmikkisi on onnellinen? Kukapa ei sitä toivoisi. Eläinten erittämää hyvän olon tuoksua feromonia voi nyt ostaa myös kaupasta.


Näemme kuinka kissa hieroo päätään jalkojasi tai huonekaluja vastaan silloin kuin se tuntee olonsa turvalliseksi. Itse asiassa se merkaa meitä feromoneilla, tuoksulla, jota me ihmiset emme kykene aistimaan. Kissat kyllä aistivat tuoksun.

Ihmettelemme myös miten vastasyntyneet, sokeat ja kuurot pennut pystyvät löytämään emonsa nisät. Se johtuu siitä, että koira- ja kissaemoilla on nisiensä kohdalla rauhasia, jotka erittävät mielihyvähormoneja eli feromoneja.

Tiede on pystynyt jäljentämään feromonien koostumukset ja teollisuus puolestaan kaupallistanut ajatuksen. Nyt pystytään kemiallisesti valmistamaan näiden synteettiset vastineet, jotka ovat identtiset luonnon feromoneille. Vastinetta liotetaan nesteeseen, jota laietaan sähköiseen haihduttimeen, ja kuin laite yhdistetään sähköverkkoon, alkaaferomonintuoksu haihtua ympäröivään ilmaan. Se vaikuttaa kyseiseen lajiin rauhoittavasti.

Mitä feromonit ovat?
Ne ovat eläinten erittämiä hajuaineita, joiden avulla ne pystyvät kommunikoimaan keskenään. Tämän lisäksi eläin käyttää niitä reviirinsa merkkaamiseen. Feromoneilla on niin ikään tärkeä merkitys emon ja pennun välisen suhteen kehittymiselle pentujen vielä ollessaan sokeita ja kuuroja. Vastasyntyneet kykenevät aistimaan emon ihosta ja varsinkin nisistä erittyvän hormonin. Kissoilla on myös naamassaan feromonituoksurauhasia, joilla se välittää hyvänolontunnetta ja stressittämyyttä. Näiden tyynnyttävä vaikutus säilyy läpi niiden koko elämän.

Eläimet voivat myös erittää stressihormooneja , esimerkiksi jos kissa on pakotettu häkkiin, jossa se ei viihdy tai jossa se tuntee panikin, se erittää sinne "huonot tuoksut" - hormonia jolla se muistuttaa itseään ja muita kissoja tästä huonosta kokemuksesta. Samalla se varoittaa muita kissoja lankeamasta samaan ansaan. Me voimme auttaa kissoja viihtymään häkeissä pesemällä pois "huonnot tuoksut" ja sen jälkeen ruiskuttamalla häkkeihin feromonituoksua (Feliway spray®).

Mihin synteettisiä tuoksuja käytetään?
Feromonit auttavat kissaa, kun se on stressaantunut tai sen ympäristössä on tapahtunut suuria muutoksia; se on muuttanut uuteen kotiin, sillä on edessä epämukava automatka tai kotiin on tullut uusi perheenjäsen, ihmislapsi, koira, kissa tai uusi aviopuoliso. Uroskissat osoittavat usein stressiä, sillä että ne alkavat merkata paikkoja virtsallaan. Muita stressiteaktioita ovat huonekalujen raapiminen, huonontunut ruokahalu, vähentynyt halu leikkiä tai syrjään vetäytyminen. Tilanteissa jolloin muutetaan uuteen kotiin, oleskellaan loma-asunnossa, uudistetaan sisustus on käynti eläinlääkärillä tai kotiinpaluu eläinsairaalassa olemisen jälkeen, kun tulee uusia perheenjäseniä tai jos perheessä on paljon muita eläimiä feromoneja suositellaan.

Koirien vastaavan tuotteen kaupallinen nimi on D.A.P joka on luonnollinen tapa helpottaa koiran oloa epävarmuutta ja pelkoa aiheuttavissa tilanteissa. Feromonin koiraa tyynyttävän vaikutuksen on todettu säilyvän vielä täysikasvuisenakin ja auttamaan nuorta koiraa sitoutumaan lauman jäseneksi, kun sen läheinen suhde emoon on päättynyt. Esimerkiksi silloin kuin koiraa sopeutetaan uuteen kotiin. Jotkut koirat kokevat yksin kotiin jäämiseen ahdistavaksi ja ne alkavat tuhota kotia. Ne voivat myös ulvoa, haukkua tai tehdä tarpeensa sisälle. Tätä häiriökäyttäytymisen muotoa kutsutaan eroahdistukseksi. D.A.P auttaa myös ääniherkkiä koiria sietämään paremmin muun muuassa ilotulitteidden aiheuttamia ääniä.

Miten feromonit toimii käytännössä?
Feromonit on haihduttimessa liotettu nesteeseen, joka lämmittäessä haihtuu ympäröivään ilmaan. Haihdutin on CE-hyväksytty turvallinen sähkolaite. Haihduttimessa käytettävä synteettinen feromoni on vaikutukseltaan identtistä emon erittämän fermonin kanssa. Feromonia sisältävä pullo kierretään haihduttimeen, joka liitetään pistorasiaan siihen huoneeseen jossa lemmikki viettää eniten aikaansa. Yksi pullo riittää neljän viikon ajaksi 50-70 m2 suuruiseen tilaan.

Jos tuntuu eläin tarvitsee onnea tai rauhaa, niin eläinlääkäri neuvoo lisää feromonien käytöstä.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.