Löytöeläinten Ensi Hoito.

Koska Espanjassa ei voi olla törmäämättä löytöeläimiin, täällä muutama vihje miten olisi suositeltava menetellä.
Onko sinulla itsellä valmiutta ottamaan tämän nyytin perheenjäseneksi, tai ainakin hoitaa sen jonkin aikaa kunnes se on saatu kuntoon ja voisi sijoittaa edelleen. Jos ei melkein kaikilla kunnilla on kunnallinen löytöeläinkodin, jonne maksutta voi jättää eläimensä. Täällä kuitenkin muutama vihje, niille jotka päättävät ainakin aloittaa yhteiselämän uuden löydökinsä kanssa.

Löytöeläimillä on runsaastiloisia.
Kaikille löytöeläimille olisi annettava matolääkettä useita kertoja. Koiranpennuille annetaan Canex-tahnaa ja kissanpennuille annetaan Flubenol-tahnaa kahden viikoin välein ainakin neljä kertaa. Panacur tabletit saavat pennut usein ripulille ja syömättömiksi. Näitä lääkkeitä annetaan yleensä kolmena peräkkäisenä päivänä ja annosten on oltava reiluja. Ulostenäytteiden tutkiminen matojen varalta on työlästä ja epävarmaa. Toisin sanoen on parasta lähteä siitä että kaikilla löytöeläimillä on runsaasti matoja.

Ulkoloiset.
Kirput ja punkit ovat tavallisia löytöeläimissä. Kissoilla korvapunkit ovat myös yleisiä. Lois-shampoot tappaa tehokkaasti eläimessä olevat loiset, mutta saattaa myös tappaa huonokuntoisia kissanpentuja. Ektosid shampoo on turvallinen vaihtoehto. Kissa on aina huuhdeltava hyvin. On muutenkin hyvä pestä läytäeläintä. Karvoissa on usein likaa ja takkuja. Muista että jos eläin näyttää kauhealta, siitä myös tuntuu kauhealta. Yritä auttaa.

Rokotukset.
Kun perusasiat on saatu kuntoon suoritetaan rokotus. Koiranpennuilla tärkein on parvovirus- ja penikkatautirokote ja kissat kissaruttoa ja flunssaa vastaan. Uusintarokotus annetaan 3-4 viikon kuluttua. Pentuja voidaan rokottaa tilanteen mukaan jo 6-viikkoisista lähtien, esimerkiksi 6,9 ja 12 viikon iässä.

Tehoruokinta.
Löytöeläimet ovat usein huonossa kunnossa. Ne ovat olleet pitkään riittämättömällä ja vähän valkuaista sisältävällä dieetillä. Koiraan verrattuna kissa on korostetusti nimenomaan lihansyöjä. Sen on ravinnossa saatava eläinperäistä valkuaista ja rasvaa. Hiilihydraatteja se tarvitsee todella vähän. Roskiksista valkoista leipää syövät kissat ovat yleinen näky, mutta tällainen kissa ei voi hyvin.

Tavallisin ongelma on ripuli.
Ripuli on löytökissoilla tavallista. Syynä tähän ovat sisäloiset eli madot ja vääränlainen ruokinta jotka vaurioittavat suolistoa. Ripulia hoidetaan oikealla ruokavaliolla. Ei missään tapauksessa paastolla. Tuskin sanottaisiin pakolaisleirilläkään nälkäännäkeville lapsille, jotka kärsivät ripulista, että paasto auttaa?

Hyväkuntoinen kotikissa, jolla on ohimenevä ripuli, paranee joskus paastolla ja antibiootilla. Löytökissojen tilanne on kuitenkin kokonaan toinen. Ne tarvitsevat korkeatasoista, hyvinsulaavaa valkuaista, ei puuroa, ei kermaa, ei maitoa eikä halpaa viljavoittoista kuivamuonaa. Loistavin ruoka pikkupennulle on Hill'sin a/d, jota voi syöttää sellaisenaan ruiskulla tai Hill'sin i/d. Vaihtoehtona kermaviiliä, johon on sekoitettu raaka kanamunan keltuainen, raakaa lihaa, esimerkiksi porsaan tai naudan suikalepaistia tai nauta-sika-jauhelihaa.

Ruokaa on annettava riittävästi ja usein. Sairaiden kissojen syömistä on tarkkailtava. Osa kissoista ei syö terveenäkään kaikkea, pelokkaana ja sairaana ne ei syö senkään vertaa. Huonokuntoisia on syötettävä Hill's a/d tai Waltham's convalescense support käsin tai ruiskulla.

Uloste voi olla hiukan löysää useita kuukausia ja kiinteytyä hiljalleen kissan yleiskunnon kohentuessa. Hätä ei ole suuri jos kissa ulostaa 1-2 kertaa vuorokaudessa ja ehtii hiekkalaatikolle. Erinomainen ruokinta tällöin on edellä mainittu Hil'sin i/d. Pentujen ripuli kestää pitkään ja vaatii tarkkaa ruokavaliota jopa viikkoja. Lähes aina kissa saadaan kuitenkin lopulta kuntoon. Jos kissalla sen sijan on vesi- tai verensekaista ripulia ja varsinkin jos kissa myös oksentelee on parasta kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.