Vahingot, kuokkavieraat ja kesäripulit.

Keskivertolemmikille roskaämpärin sisältö on kuin herkkuateria. Mitä haisevampaa sisältö on, sitä paremmalta se maistuu. Tällaisen juhla-aterian seurauksena on usein raju ripuli. Myös madot ovat kuokkavieraina hyvin yleinen ripulin aiheuttaja. On melko järkyttävää nähdä jotain liikkuvaa lemmikkinsä ulosteessa, mutta sisäloiset eli madot ovat kaikkea muuta kuin harvinaisia. Myös eräät yksisoluiset loiset ja virukset ovat yleisiä ripulin aiheuttajia.

Madot.
Käytännöllisesti katsoen kaikilla koiran- ja kissanpennuilla on syntyessään suolistomatoja, tai ainakin ne saavat niitä heti syntymänsä jälkeen. Niitä on myös hyvin monilla täyskasvuisilla koirilla, kissoilla ja ihmisillä. Vaikka näkemäsi madot ovat epämiellyttäviä, ne aiheuttavat harvemmin pahempaa seurausta kuin vähäistä ripulia. Ne madot, joita ei nähdä ulosteessa, vaan ainoastaan mikroskoopilla todetaan madonmunia, ovat usein harmillisia. Näihin kuuluvat hakamadot ja piiskamadot, joiden aiheuttamia oireita voivat olla anemia, kuivuminen ja aliravitsemus.

Ennaltaehkäisy.
Odottavalle koiralle tai kissaemolle tulisi antaa  matokuuri noin 10 päivää ennen odotettua synnytystä. Pennuille sekä emolle annetaan uudestaan matokuuri pentujen saavutettua 10 päivän iän ja  taman jalkeen joka toinen viikko yhteensä neljä kertaa. Aikuisia koiria ja kissoja tulee Espanjan viranomaisten suosituksen mukaan matolääkitä joka kolmas kuukausi sekä aina epäiltäessä, että lemmikillä on matoja. Kaikki perheen koirat ja kissat matolääkitään yhtäaikaisesti. Jos muissa perheenjäsenissä, esim. lapsissa esiintyy oireita madoista, kuten peräaukon kutiamista yöaikaan, matolääkitään koko perhekunta samanaikaisesti esim. Lomper nimisellä matolääkkeellä. Ihmiset "riskiammateissa" kuten eläinlääkärit lääkitsevät itsensä ja koko perheensä kaksi kertaa vuodessa juuri Lomperilla, Espanjan lääkintäviranomaisten suositusten mukaisesti.

Kokkidioosi (isospora ohioensis) on yleinen ripulin aiheuttajana, varsinkin pennuilla. Tämä on yksisoluinen loinen, joka aiheuttaa veristä, limaista ja joskus vihertävää ripulia. Yleensä oireena pennuilla on kroonista ripulia ja huono ruokahalu. Tauti on erittäin yleinen varsinkin kesäaikaan ja varsinkin Itä-Euroopasta tuoduissa pennuissa. Joskus koira muodostaa itse immuniteetin tautia vastaan ja paranee itsestään ilman hoitoa. Tauti on yleensä myös hyvin hoidettavissa antibiooteilla ja tukihoidolla kuten nesteytyksellä.

Giardia on myös yksisoluinen ripulia aiheuttava loinen, joka esiintyy maailmanlaajuisesti kaikilla selkärankaisilla eläimillä. Giardiaasi esiintyy koirassakin, mutta se on tyypillisempi  kissojen ripulin aiheuttajana. Varsinkin paikoissa, joissa kissapopulaatio on tiheä, esim. kissahoitoloissa tai niistä tuoduista pennuissa. Tämä voi aiheuttaa myös vakavaa ripulia ihmisissä. Tyypillinen akuutti giardiaasi alkaa parin päivän vesiripulina, kuvotuksena ja ylävatsan kouristeluina. Oireet lievenevät usein jo viikossa ja tavallisesti jäljelle jäävä vaiva ovat runsaat, löysät ja pahanhajuiset ulosteet, jotka usein ovat hermahtavia tai keltaisia. Kissanpennuissa tauti ei ole kovin raju vaan pikemminkin aiheuttaa kroonista, vaaleaa, pahanhajuista ripulia, jolloin pennut laihtuvat tai eivät kasva kunnolla. Hoitamaton pentu kehittää iän myötä vastustuskykyä giardiaa vastaan, mutta jää itse tartunnan levittäjäksi. Kissa, jolla on giardia-infektio, on kuitenkin herkempi huonontuneen vastustuskykynsä takia sairastumaan muihin tauteihin kuten hengitystietartuntoihin ja muihin virusperäisiin tauteihin kuten leukemiaan (FeLV) tai tarttuvaan vatsakalvotulehdukseen (FIP/PIF). Giardiaasi on suhteellisen helppohoitoinen, mutta sen diagnostisointi voi joskus olla vaikeaa.

Parvovirusripuli on erittäin vakava, usein pikkupentuja tappava tauti. Parvoripulia vastaan voidaan rokottaa koiria. Parvovirusrokote annetaan koiranpennuille ensimmäisenä rokotteena.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.