Koirien keuhkomadot.

Eläinlääketieteessä tarkoitetaan keuhkomadolla matoja nimeltään Caphillaria aerofila, Crenosoma vulpis, Filaroides osleri ja Angiostrongulus vasorum eli ranskalainen sydänmato. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia ja aiheuttavat vain vähäisiä oireita koirissa.

Kansankielellä sanottuna keuhkomadolla tarkoitetaan suolinkaista (toxocara canis ja T. Cati), joka on ihmisen ja lemmikin yleisin suolistoloinen. Toxocara canis elää koiran ohutsuolessa ja on väriltään valkoinen tai vaaleanpunainen ja voi olla jopa 18 cm pitkä. Suolinkaiset elävät suolistossa käyttäen ravinnokseen suolen sisältöä. Naaraat ovat erittäin hedelmällisiä ja tuottavat 25.000 - 80.000 munaa vuorokaudessa. Käytännössä suolinkaisten vaivaamat koiranpennut saastuttavat ympäristöään usean miljoonan suolinkaismunan päivävauhdilla.

Uloste ei kuitenkaan ole tartuttamiskykyistä heti, vaan munat tarvitsevat Espanjan oloissa muutaman viikon aikaa kypsyäkseen.

Alle kuuden kuukauden ikäinen koiranpentu saa tartunnan  syödessään infektiivisten munien likamaa materiaalia. Munista kuoriutuu pian toukat, jotka porautuvat suolen limakalvon läpi ja vaeltavat veriteitse maksaan. Maksasta toukat jatkavat vaellustaan sydämen kautta keuhkoihin josta ne siirtyvät keuhkoputken kautta henkitorveen ja siitä edelleen yskösten mukana nieluun, josta ne nieltyinä kulkevat jälleen ruuansulatuskanavaan. Täältä ne siirtyvät ohutsuoleen, jossa ne kehittyvät aikuisiksi. Vanhemmissa koirissa toukat vaeltavat keuhkojen kautta verenkiertoon ja tästä edelleen lihaksiin, maksaan, aivoihin ja sydämeen, johon ne sitten jäävät lepovaiheeseen ja voivat säilyä läpi koko koiran elämän aiheuttamatta minkäänlaisia ongelmia. Ne aktivoituvat esimerkiksi koiran ollessa tiineenä.

Kun narttukoira on tiineenä noin 42.vuorokaudella,  toukat heräävät ja aktivoituvat ja jatkavat aiemmin keskeytynyttä vaellustaan. Osa toukista vaeltaa narttukoiran maitorauhaseen ja osa istukan kautta sikiöön, jossa ne asettuvat sikiön maksaan odottamaan koiran syntymistä. Maitorauhaseen vaeltaneet toukat siirtyvät maidon mukana pentuihin. Näin pennut ovat saaneet suolinkaisinfektion ja voivat jo kahden viikon ikäisenä saastuttaa ympäristöään suolinkaisten munilla. Pennuilla oireet ovat yleensä vähäisiä, vatsan alueen turvotusta  ("pot belly"), ajoittaista ripulia, kiillotonta karvaa, laihtumista ja vakavimmissa tapauksissa yskimistä. Aikuisilla koirilla infektiot ovat yleensä oireettomia, koiran ruokahalu saattaa olla normaali ja turkki hyvänkuntoinen tartunnasta huolimatta.

Diagnoosi perustuu kliinisiin oireisiin ja suolinkaisten munien osoittamiseen ulostenäytteestä.

Parhaat hoitotulokset saadaan, jos annetaan tiineelle koiralle matokuuri noin 40 tiineysvuorokauden tienoilla, ja pennuille ensimmäisen kerran kahden viikon iässä. Matokuuri annetaan tämän jälkeen joka toinen viikko ainakin neljä kertaa. Normaalisti aikuisille koirille Espanjassa suositellaan annettavaksi loishäätö/matokuuri neljä kertaa vuodessa.

Suolinkainen on myös lasten tavallisin suolistoloinen. Yleisimmät oireet ilmenevät pepun alueen kutinana, erityisesti öisin. Jos näin on, tulee koko perheelle, kaikkine lemmikkeineen, antaa matolääkitys. Ihmisille on saatavana apteekista oma matolääke.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.