Miksi lemmikkini rapsuttaa itseään?

Nyt apua moniin ihovaivoihin ruokinnan avulla.

Espanjassa yleisin syy kutinaan on kirpputartunta.
Purressaan kirput erittävät sylkeään puremakohtaan, aiheuttaen kiusallisen kutinan. Eläimille, joille on kehittynyt kirppuallergian, jo muutamat puremat saavat aikaan raivoisan rapsutuksen. Kirppuja ei aina kuitenkaan voi nähdä eläimen iholla, sillä ne ovat hyvin pieniä (korkeintaan pari millimetriä), kätkeytyen helposti lemmikin karvoihin.

Seuraavaksi yleisin syy kutinaan on ruoka-aine allergiat tai muut yliherkkyydet kuten atopia. Tämän lisäksi on olemassa lukuisia muita syitä ihon kutinaan kuten muut loiset, punkin- ja hyttysenpuremat sekä ihon tartuntataudit kuten sienet ja kettukapi, bakteeritulehdukset ym.

Mitä tarkoittaa atopia?
Atopia on ympäristön allergeenien aiheuttama allerginen reaktio. Syynä voi olla esimerkiksi siitepöly, loiset, saasteet, tai homeet.

Atopian ensioireet ilmenevät yleensä 6 kk - 3 v ikäisellä koiralla.
Oireita ovat punaiset läikät iholla, kutina, toistuvat korvatulehdukset tai muut ihoinfektiot. Kuvaan kuuluu yleensä oireiden vakavuusasteen vaihtelu eri vuodenaikoina. Kun diagnoosi on varmistettu, aloitetaan atopian hillintään tähtäävä hoito. Näin pyritään varmistamaan, että eläimen elämänlaatu pysyy hyvänä, eikä sen tarvitse kärsiä jatkuvasta kutinasta. Koska atopia on seurausta allergiasta, sitä ei voida sinällään parantaa, vaan ainoastaan hoitaa oireita. On muistettava, että oireetonkin eläin on yhä allerginen.

Atooppisen koiran hoito.
Hoito on monivaiheinen. Helpointa olisi allergian aiheuttajan poistaminen eläimen ympäristöstä. Käytännössä tämä on lähes mahdotonta. Muita hoitomenetelmiä ovat oireita hillitsevän lääkityksen aloittaminen, kuten esimerkiksi steroidien (kortisonin). Steroidit ovat tehokkaita, mutta pitkäaikaiskäytön ongelmaksi muodostuu vakavia haittavaikutuksia. Näiden kortisonin haittavaikutuksien takia olisi aina, jos suinkaan vaan on mahdollista, yrittää käyttää muita hoitomenetelmiä. Näistä tärkeimmät ovat siedätyshoito (immunoterapia), EPA/DHA rasvahappojen anto, siklosporiinien käyttö sekä ennen kaikkea ruokavalion vaihtaminen yliherkkien koirien erikoisruokiin. Viime aikojen tutkimukset ovat tehneet ruokinnasta mahtavia havaintoja. Tutkimuksissa on osoitettu, että tietyt ravintoaineet ovat erittäin hyödyllisiä atopian hillinnässä ja ilman haittavaikutuksia. Esimerkiksi Walthamin kehittämä Skin support-ruoka sisältää kuivapainostaan   % omega 3,   % omega 6, 1,84% EDA+EPA ja 2,1% linoleenihappoja. Lisäksi se sisältää kurkumaa, aloe veraa, tauriinia ja C-vitamiinia. Tämä yhdistelmä vähentää merkittävästi atooppisten koirien oireilua.

Kurkumaa on vuosisatojen ajan käytetty lääkekasvina ja mausteena.
Sen parantavat, bakteereja tuhoavat, tulehdusta vähentävät, syöpää vastustavat ja antioksidanttina ovat toistuvasti tutkimuksen ja julkaisujen aiheena. Sen sisältämän kurkkuyrttiöljyn avulla taistellaan ihon kuivumista vastaan.

Tämä on uusi ja erittäin lupaava tuote joka toivon mukaan voi auttaa monien rapsuttavien koirien elämä.
Moni koira syö terveellisemmin kuin me ihmiset. Ja se toki vaikuttaa heidän terveyteen. Miten helppoa olisikaan jos voisi viedä kotiin, kaikille kaksijalkaisille perheenjäsenille omat erikoisruoat. Täällä teille kasvaville junnuille Junior Large Breed papanat, yhdelle lapselle herkän ihon papanat, yhdelle vähän ylipainoselle aikuiselle paljon kuitua sisältävää laihduttava papanat ja itselleni vaikkapa keskiikäisen ylläpitopapanat.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2017 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.