Koirien Leishmania (Leishmaniaasi).

Espanjasta Suomeen tuotavilla löytökoirilla esiintyy valitettavasti ajoittain tiettyjä eteläisessä Euroopassa yleisempiä sairauksia. Yksi näistä on hietasääsken (Phlebotomus papatasi) levittämä Leishmaniaasi (sandfly disease). Muita yleisiä sairauksia ovat punkkien aiheuttamat Erlishioosi ja Babesioosi. Harvinaisempiin kuuluu Dirofiliariaasi (sydänmatotauti), Haemobartonelloosi ja Borrelioosi. Leishmaniaasi on loistaudeista yleisin ja ehkä vakavin. Se on kuitenkin osa arkipäivää Espanjassa. Tauti on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta vasta hiljattain tutkijat ovat onnistuneet kehittämään ennalta ehkäiseviä hoitomenetelmiä sekä hoitoa jo todettuun tautiin.

Taudin yleisyys.

Leishmaniaasia esiintyy maapallon kaikilla subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Espanjassa tautia esiintyy seuraavasti: Pohjois-Espanja; esimerkiksi Galiciassa Santiagossa noin 1.6% koirista sairastaa tautia, Navarran alueella 4.4%, Madridin alueella 8%, Mallorcalla 14% ja Menorcalla 0%. Tilastollisesti pahin on Andalucian alue, jossa tautia sairastaa Granadassa 9% koirista, Cordobassa 25% ja Malagan alueella jopa 35% koirista. Malagan alueella on siis arvioitu, että joka kolmannella vapaana kulkevalla, isännättömällä koiralla on tämä tartunta.

Miten tauti tarttuu?

Leishmaniaasi tarttuu koiraan hietasääsken välityksellä. Kun loista kantava hietasääski alkaa imeä verta koirasta se samalla tartuttaa koiran. Hietasääski toimii tartunnassa aina väli-isäntänä. Tauti ei tartu koirasta toiseen eikä koirasta ihmiseen. Hietasääskiä esiintyy kaikkialla Espanjassa, sekä rannikolla että sisämaassa. Hietasääsken levittämä tauti on harvinainen ihmisellä (Kala Azar´n tauti) ja se on helpompi hoitaa. Myös ihmisiin tauti leviää aina hyttysten välityksellä.Phlebotomus pappatasi

Tartunnan tapahduttua loinen alkaa vaeltaa koiran kehossa piiloutuen valkosoluihin lisääntyäkseen niissä ja leviten samalla uusiin valkosoluihin, heikentäen koiran yleistä vastustuskykyä. Taudin itämisaika vaihtelee muutamasta viikosta useampaan vuoteen. Hoitamattomana tartunta aiheuttaa kroonisen yleisinfektion ja jopa kuoleman. Hietasääski on kaikkein aktiivisin auringon laskun ja nousun välisenä aikana. Suurin vaara saada tartunta on siis yönsä ulkona viettävällä koiralla.

Miten oireet tulevat esiin?

Ensimmäiset oireet ovat yleensä muutokset koiran ihossa, aluksi huulissa ja silmien ympäristössä. Karvojen menetys silmien ympäriltä näyttää ikään kuin koiralla olisi silmälasit. Vähitellen iho alkaa hilseillä, iho paksuuntuu ja siihen alkaa muodostua huonosti paranevia haavaumia. Sairauden edetessä ilmestyy erilaisia oireita: koira laihtuu, ajoittainen kuumeilu vaivaa, imurauhaset laajentuvat, esiintyy ripulia, eriasteista ontumista, kynnet kasvavat nopeasti, käynti on jäykkää ja taudin loppuvaiheessa ilmenee munuaisten vajaatoimintaa.

Varhainen diagnoosi on tarpeen.

Varhainen diagnoosi on tärkeää, jotta loisen lisääntymiselle voidaan asettaa mahdollisimman tehokkaat jarrut. Leishmaniaasitaudin aiheuttamat vauriot ovat pysyviä, eli ne eivät ole parannettavissa lääkityksellä.
Lääkitys ikään kuin jarruttaa tai hidastuttaa taudin kulkua.
Leishmaniaasilla on varsin pitkä itämisaika. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos koira saa tartunnan tänään, vasta-aineita ei välttämättä löydy verestä moneen vuoteen. Siksi suosittelemme koiran testaamista vuosittain yksinkertaisella verikokeella (IDEX snap-test), jotta taudin kulkuun voidaan tarvittaessa puuttua mahdollismman pian.

Miten tautia hoidetaan?

Koiran tyypillinen merkkejä leishmaniaasia Leishmanialoista ei pystytä poistamaan kokonaan koiran kehosta, joten joudutaan tyytymään taudin etenemisen jarruttamiseen ja koiran vastustuskyvyn lisäämiseen. Tehokkaita hoitomenetelmiä on onneksi olemassa ja niillä pystytään jarruttamaan taudin kulkua.
Aiemmin tauti ei ollut hoidettavissa, mutta tänä päivänä tautiin on saatavana täsmälääkitys.
Milteforanin on arviotu olevan tehokkain täsmälääke nykyään ja sitä annetaan koiralle suun kautta kahdenkymmenenkahdeksan päivän ajan.
Milteforan ei pysty hoitamaan taudin jo aiheuttamia vaurioita kehossa, mutta pysäyttää taudin kehityksen.
Yleensä yksi hoitokerta riittää – mutta joskus voi olla syytä antaa uusi hoitokuuri vuoden päästä – kaikki riippuen siitä miten koira voi.

Taudin määritys voidaan tehdä yksinkertaisella verikokeella (IDEX snap-test). Ongelmana on, että tämä testi ei ole aivan 100 % luotettava.
Proteiinien määrittämisellä verestä (proteinogrammalla) saadaan jo tarkempia tietoja. Paras tapa todeta onko koiralla tautia on luuydinbiopsia. Tämä on kuitenkin liian suuri ja kallis toimenpide, jotta sitä voitaisiin suorittaa rutiininomaisesti esimerkiksi Espanjasta Suomeen lähteville vientikoirille.
Luuydinbiopsia on kivulias toimenpide, jota ei suositella muuten kuin jos on aihetta epäillä tautia eikä verikokeilla saada vahvistusta taudista.

Rokote Leishmaniaasiin on kehitetty, mutta monien sivuvaikutusten takia emme me, eivätkä monet muutkaan eläinlääkärit, suosittele sitä annettavaksi muille kuin isoille koirille, jotka elävät olosuhteissa, jossa tartunnan saanti on todennäköisempi.

Ennaltaehkäisy toimii!

Tehokkaita ennaltaehkäisykeinoja on jo useita.
Klinikallamme on parituhatta koira-asiakasta. Tilastojen mukaan, jos 35 % koirista Malagan alueella sairastaa tautia, potilaskortistossamme pitäisi olla noin 850 Leishmaniaa sairastavaa koiraa.
Arviomme mukaan Leishmaniaa sairastavia koiria on meillä tällä hetkellä hoidettavana noin kymmenen eli ennaltaehkäisy toimii! Tautia sairastava on useimmiten yötä päivää ulkona oleillut ilman minkäänlaista suojaa ollut koira, joka on ollut paljon alttiina sääskille.

Suosittelemme ennaltaehkäisynä Vectra® 3D lääkeliuosta (dinotefuran / piriproxifeno/permetrina) joka karkottaa Leishmaniaa levittäviä hietasääskiä ja sydänmatoa tartuttavia hyttysiä.
Se ei siis ole varsinainen lääke itse tautia vastaan, vaan karkoiteaine.

Vectra 3D vastaa aiemmin käyttämäämme Advatix-liuosta (Suomessa kauppanimella Bayvantic), mutta yli kahden vuoden vertailukokemuksemme mukaan se ei aiheuta läheskään niin paljon harmittavia sivuvaikutuksia.
Tietoomme on tullut vain 6 tapausta, joilla on ollut lieviä oireita, kuten ihon kutinaa tai kirvelyä.
On kuitenkin tiettyjä yliherkkiä koiria, kuten Bishonit, joille emme suosittele Vectra3D – liuoksen käyttöä, vaan näille etsimme muita ehkäisyhoitomuotoja.

Vectra 3D – liuos tehoaaa myös punkkeihin, kirppuihin ja täihin, joten samalla voi hoitaa koko ulkoloishäädön kuntoon!
Liuosta valellaan koiran niskan ihoon helpon pipetin avulla kerran kuukaudessa. Ennaltaehkäisy on tärkeintä aikana, jolloin hyttyset ovat aktiivisimmillaan, eli aikana jolloin on lämmintä ja kosteata.
Aurinkorannikolla tämä aika on ennen kaikkea syksy ja kevät, mutta toki myös kesällä on syytä suojata koiransa. Myös hyvin lämpiminä talvina voi olla syytä jatkaa liuoksen käyttöä.

Lisätietoja suoraan klinikaltamme !


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.