Pinjantoukat.

Pinjantoukat Espanjassa käärmekannan ei pitäisi aiheuttaa suomalaisille yllätyksiä, mutta maan pinnalla liikkuvat, söpön näköiset pinjantoukat, jotka aluksi aiheuttavat ihastusta, voivat aiheuttaa murheita ja kipuja. Ne pitää osata tunnistaa ja osata varoa.

Kun katsoo kartalta Iberian niemimaata, saattaisi kuvitella sen oleva vehmasta laidunta, humisevia metsiä ja vain keskiylängön osalta karumpaa maata. Mutta kun lentokoneesta käsin tarkastelee samaa seutua, huomaakin Espanjan olevan kuivan punertavaa oliivipuilla täplitettyä ommelta, johon muu kasvillisuus on vain vaivoin kyennyt pureutumaan. Tosiasia on, että Hispaniassa kasvoi aikoinaan vankka metsä, josta kuningas Filip II 1500-luvulla hakkautti itselleen "voittamattoman armadan", jonka englantilaiset pian meritaistelussa tuhosivat. Ympäristölle vahinko oli laivaston menetystä vakavampi, sillä ihmisen aiheuttama pikaeroosio mahdollisti tuhoutuneen kasviston tilalle vain oliivipuun istutuksen.

Nykyisin on ilonamme jo onneksi jonkin verran muutakin puustoa. Kun näin lopputalvella ja keväällä (tammi-toukokuu) liikumme luonnon tuoksuja haistelemassa, saamme usein nenäämme varsin pohjoismaisen tuoksun: männynoloisen, makeahkon pinjan huumaavan parfyymin tuoksun.

Pinjamänty kasvaa komeaksi puuksi ja se työntää lähes jalkapallon kokoisia käpyjä oksistaan. Nämä antavat myös mainion kasvualustan noin 1-3 cm pitkille pehmeännäköisille karvapallukoille, jotka kevään koittaessa laskeutuvat maahan.

Maassa nämä oliot kiinnittyvät toisiinsa jopa metrin pituisiksi ketjuiksi ja alkavat päättäväisen marssinsa kohti tuntematonta määränpäätä. Letkat voivat olla niin liikuttavan ja hauskan näköisiä, että sekä ihmisen että koiran tekisi mieli niillä vähän leikkiä tai ainakin tarkastella hieman lähemmin. Viisainta olisi kuitenkin olla tekemättä kumpaakaan, sillä söpöt pallukat ovat vaarallista myrkkyä sisältäviä pinjantoukkia!!!!

Tätä koira ei tiedä vaan koskee ötökkäletkaa käpälillään, jolloin toukkien sisältämä myrkky alkaa erittyä. Myrkky aiheuttaa käpälissä ensin kovaa kirvelyä, jota koira yrittää lievittää nuolemalla. Siten myrkky kulkeutuu edelleen elimistöön. Myrkky aiheuttaa voimakkaita allergian tyyppisiä paikallisreaktioita sekä ankaria kipuja ja voi lisäksi aiheuttaa suuhun vakavia vaurioita syövyttäen esim. kielestä osan pois.

Ensiapuna on yritettävä huuhdella koiran suu ja tassut runsaalla vedellä samalla omia sormia varoen(kumihanskat). Kyseessä on aina hätätapaus ja eläinlääkärin luo on hakeuduttava viipymättä. Samalla on muistettava, että myrkky on vaarallista myös ihmiselle.

Jos koira liikkuu toukkien esiintymisalueilla, voi sille harkita kuonokoppaa tai vaihtaa kulkureittiä. Kissatkin ovat myrkylle alttiita, mutta ne osaavat itse varoa toukkia ja joutuvat vain harvoin myrkytyksen uhreiksi.

Jos omassa puutarhassa on pinjapuita, kannattaa talvisaikaan antaa ammatti-ihmisten hävittää toukkien pesät. Jos puut sijaitsevat yleisellä alueella, ovat kunnat velvollisia hoitamaan toukkien hävityksen. Yksityisellä maanomistajalla ei tätä velvollisuutta ole, ja voikin olla vaikeaa ylipuhua naapuria, jolla ei ole lapsia eikä kotieläimiä.

Meillä on pihassamme muhkea pinjapuu, jonka aluksi, Espanjaan muutettuamme, ajattelimme kaataa (muu syy kuin pinjantoukat), mutta koska puu on erittäin komea päätimme sen jättää. Valitettavasti jäi myös toukkien hävittäminen hoitamatta. Pihassamme liikkuu omien lasten lisäksi lasten kaverit, kaikki viisi koiraamme ja kissa. Silloisen kevään aikana poljin jalalla rikki neljä toukkaletkaa, jonka jälkeen huuhdoin kengät ja korjasin jäljet pois maasta. Se kesä meni siten, tutkiessani pihamaan joka aamu, mutta jatkossa olemme käyttäneet ammattiapua toukkien hävittämiseen puusta.

Tarkoitus ei ole maalata kauhukuvia Espanjan olosuhteista eikä levittää hysteriaa, vaan valistaa lukijaa niistä vaaroista, jotka voivat kohdata lemmikkejämme täällä. Tuntemalla erilaiset vaarat teemme lemmikkimme elon turvalliseksi.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.