RABIES - Kauhukuvia vai totuus.

Espanjassa rabiekseen (raivotauti) sairastuvuus on tällä hetkellä hyvin alhainen.
Sitä ei ole moneen vuoteen diagnosoitu. Tämä ei tarkoita, että Espanja säilyisi jatkossa rabies-vapaana maana.
EU:n myötä avatut maiden rajat lisäävät itäisistä Euroopan maista tuotujen lemmikkieläinten määrää, ja on vain ajan kysymys, milloin ensimmäinen tapaus saapuu Espanjaan. Ei ole minkäänlaista tilastollista tietoa tuontikoirien määrästä, mutta oleellista on, että Itä-Euroopan maissa rabies on melko yleinen.

Vuonna 2004 lokakuun alkuun mennessä esimerkiksi Liettuassa oli 123 rabies-tapausta ja Latviassa 108 tapausta. Myös Virossa rabies tullee yleistymään. USA:ssa WHO:n mukaan on vuosittain 7000 tapausta ja Intiassa kuolee joka puolen tunnin välein rabiekseen sairastunut ihminen.

Jos koira tuodaan Itä-Euroopasta Espanjaan, vaaditaan siltä rabies-rokotus, jos koira on yli 3kk vanha. Mutta jos koira on alle 3 kk:n, ei vaadita mitään, ja eniten on juuri näitä "alaikäisiä" koiria on tuotu maahan.

Mikä on rabies?
Rabies on tarttuva, hengenvaarallinen ja tappava virus-tauti. Virus etenee hermoratoja pitkin keskushermostoon ja aivoihin ja lisääntyy siellä nopeasti. Virus tarttuu esimerkiksi infektoituneen eläimen syljen välityksellä. Yleensä aina tartunnan saaneen eläimen puremasta. Tartunnan saaneen koiran sylki sisältää virusta jopa kymmenen päivää ennen kuin se itse antaa oireita sairastumisestaan.

Aika oireiden ilmestymiseen vaihtelee 10 päivän ja useamman kuukauden välillä, ollen normaalisti kuitenkin 4-8 viikkoa. Sairaus johtaa aina kuolemaan. Eläin kuolee yleensä 10 päivän kuluttua ensioireiden ilmaannuttua.

Mitä eläimiä rabies tartuttaa?
Kaikkia lämminverisiä eläimiä, joten myös ihmisiä. Herkkyys saada tartunta vaihtelee lajeittain jonkin verran. Esimerkiksi ketulla on suurempi riski sairastua tautiin verrattuna nautaeläimiin, lampaisiin ja vuohiin. Nämä kuitenkin taas sairastuvat herkemmin kuin koirat ja kissat.

Minkälaisia oireita on sairastuneella?

Raivoisa muoto
.
Koiralla ilmenee muutoksia luonteessa. Koirat, jotka ennen olivat ystävällisiä ihmistä kohtaan, muuttuvat äkkiä ärtyneiksi, levottomiksi, pureviksi ja epävarmoiksi. Joidenkin päivien kuluttua sairaus kehittyy aggressiiviseksi muodoksi. Tässä muodossa koira ei paljon makaa eikä istu ja jos se jätetään yksin sisälle, siirtyilee se koko ajan olematta paikallaan ja on hyvin levoton.Koira tulee varovaiseksi ja puree ihmistä ja jopa kohteita joita ei ole olemassakaan. Usein koira ulvoo käheästi. Näiden perioodien aikana koira on epänormaalin vahva ja kokee huomaamatonta kovaa kipua. Koira voi juoksennella pitkiä matkoja ja purra kaikkea mahdollista vastaantulevaa, syödä kiviä ja tikkuja tai mitä tahansa. Tämä aggressiivinen vaihe kestää joitakin päiviä ja sen jälkeen koira kuolee muutamassa päivässä.

Hiljainen muoto.
Tässä muodossa koira on hyvin hiljainen. Koira on haluton, piiloutuu usein, eikä ärsyynny kovin helposti ja puree vain häirittäessä.

Molemmissa tapauksissa takajalkojen lihakset halvaantuvat ja tyypillistä on myös, että sairauden edetessä alaleuka halvaantuu, jolloin kieli roikkuu ulos suusta ja sylki valuu, eikä koira voi syödä eikä juoda. Koira kuolee yleensä hengityslihasten lamautumiseen.

Kissan oireet muistuttavat koiran oireita, mutta useimmiten oireet ovat aggressiivisempia muotoja.

Diagnoosia ei voida varmuudella eläimestä todeta kliinisesti. Ratkaisuna on aina lopettaminen ja ruumiinavauksen suorittaminen. Ainoa suoja rabiesta vastaan on Rabies-rokotus.

Rokotus.
Kun ensimmäinen rabiestapaus ilmenee, yleensä se tapahtuu eläinlääkäriasemalla. Jos se olisi sinun koirasi tai tapahtuisi meidän klinikallamme, tulisi eteen hyvin epämiellyttävä tilanne ja jopa vaarallinen kaikille asiassa mukana oleville osapuolille.

Suurimman riskin ihmisen kannalta muodostavat kontaktit kulkukoiriin, jotka ovat saaneet tartunnan. Varsinkin Itä-Euroopan maissa on todettu raivotautia kulkukoirissa - ja kissoissa.

Yleensä suositellaan että sekä koirat että kissat rokotetaan rabiesta vastaan kerran vuodessa.

Ei ehkä kestä kauaakaan, kun rabies tautina on todellisuutta mm. Espanjassa.

HUOLEHDI ETTÄ LEMMIKKISI ON RABIES-ROKOTETTU.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.