Yleinen perheen lemmikkien ripulin
aiheuttaja Giardia-loinen.

Monien suomalaisten, varsinkin lapsiperheiden sanavarastoon on tämän kevään aikana tullut uusi sana ; pahanmaineinen Giardia – ripulin ja oksennustaudin aiheuttaja! Monessa kouluissa giardia on tänä keväänä aiheuttanut suorastaan epidemioita. Kyseessä ei kuirenkaan ole mikään uusi loinen vaan itse asiassa on hyvin yleinen sekä ihmisissä että lemmikeissä esiintyvästä loisesta. Tämä tarttuu helposti eläimistä ihmisiin ja hmisistä toisiin. Giardia esiintyy maailmanlaajuisesti.

Mikä Giardia on.
Giardia on suoliston parasiittina elävä alkueläin, jota tavataan ihmisillä ja useilla muilla nisäkkäillä kuten koiralla, kissalla, naudalla, hevosella, rotalla sekä sammakkoeläimillä, matelijoilla ja linnuilla.

Miten Giardia tarttu ja kuinka yleinen se on?
Tartunta tapahtuu feko-oraalisesti ulostesaastuneen juomaveden tai ruoan välityksellä tai kosketustartuntana eläimestä/ihmisestä toiseen. Tavallinen syy on huono käsihygiena.
Ulosteen sisältämät ns. ookystoista vapautuu mahahappojen ja haimanesteen vaikutuksesta trofosiittejä, joiden elinkierto jatkuu ohutsuolen pinnassa. Infektio vaurioittaa suolen pintaa aiheuttaen ravintoaineiden pilkkoutumisen ja imetysten häiriöta ja ripulia. Suolistossa Giardia lisääntyy tehokkaasti, jokainen trofosiitti jakautuu 12 tunnin välein, kymmenessä vuorokaudessa yhdestä trofosiitista voi tulla jopa miljoona uutta, jotka kehittyvät kystiksi ja poistuvat ripuliulosteen mukana.
Giardia on todella yleinen. USA:ssa John Hopkins Hospital:issa tehdyssä tutkimuksessa 18% sattumanvaraisesti valitussa verinäytteessä oli Giardian aiheuttama infektio tai oli sairastanut hiukan aikaisempaa.
Vataavasti Suomessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin tartuntaa 4,8% koirista. Alle 6 kk ikäisillä pennuilla giardia-positiivisten koirien osuus oli 15,4 ja yli 6 kk ikäisillä koirilla 2,5%

Giardian oireet.
Oireet alkavat usein noin kolmen – viiden päivän päästä ”räjähdysmaisesti” vetisellä ripulilla. Myöhemmin ripuli tulee krooniseksi ja yhtenä tunnusmerkkinä voidaan sanoa että se on erittäin pahanhajuinen. Kroonisesta ripulista seurauksena pennuille on hidas kasvu ja huono painonkehitys. Giardia on varsinkin kissanpennuilla ja nuorilla kissoilla tärkein ripulin aiheuttaja. Sairastuneet kissanpennut hoitamattomana joko kuolevat tai kehittävät iän mukana vastustuskykyä jolloin oireet vähenevät, mutta ripuloivat kuitenkin ajoittain. Tällaisilla kissoilla on kuitenkin huonontunut vastustuskyky ja sairastuu siten herkemmin muihin varsinkin virustauteihin kuten virusten aiheuttamiin hengitystietulehduksiin, virusten aiheuttamaan leukemiaan tai tarttuvaan mahakalvotulehdukseen. Ihmisillä giardia on todettu olevan lasten ripulin ykkösaiheuttaja. Muihin oireisiin ihmisillä saattaa kuullua epäsäännöllistä ripulin ja ummetusten vuorottelua, ruuansulatushäiriöitä, ylämahan kipua sekä kutinaa, suolistokaasua sekä väsymystä. Jos infektio jää hoitamatta, saattaa myöhemmin puhjeta reumaattisia tai niveltulehduksen tyypillisiä oireita.

Giardian diagnoosi.
Aikaisemmin tautia oli vaikea varmistaa lemmikeillä koska perinteisellä flotaatio eli ulostenäyte ja mikroskopitutkimuksella oli vaikea löytää Giardia kystoja ulosteesta. Nykyään on käytössa hyvä ja erittäin herkkä ELISA- pikatesti, jolla diagnoosia tehdään helposti.
Jos perheenjäsenissä tai lemmikeissä on havaittavissa oireita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin sekä/tai eläinlääkäriin.

Miten Giardia hoidetan.
Kun tautia on diagnostisoitu, hoito on helppo. Viikon antibioottikuuri riittää yleensä. Uusintatartunta on yleisin syy hoidon epäonnistumiselle.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.