Lemmikkien hammashoidot.

Koirien ja kissojen hampaiden terveydellä on erittäin keskeinen merkitys lemmikin kokonaisterveydelle ja hyvinvoinnilla. Hammassairaudet ovat yksi etenkin ikääntyvien lemmikkien yleisimmistä kroonisista sairauksista.

Tämä eläinlääketieteen ala on jäänyt pitkään vähälle huomiolle, mutta viime vuosien aikana sen merkitys on alettu viimein tunnustaa ja omistajat sekä eläinlääkärit kiinnittävät nykyään asiaan enemmän huomiota.

Tulehdus suussa huonontaa merkittävästi esimerkiksi sydänsairaiden, munuaissairaiden tai diabeteksesta kärsivien lemmikkien ennustetta, samoin niiden lemmikkien joiden vastustuskyky on syystä tai toisesta huonontunut.

Hammassairaudet ovat yleisimpiä kääpiökokoisilla tai lyhytkuonoisilla lemmikeillä, joilla hampaat ovat suussa lähempänä toisiaan ja hammaskiveä kertyy näin helpommin.Hammashoidot

Hammassairauksien oireet

Usein hammasongelmat eivät näy päälle päin. Vaikka suussa olisi voimakastakin kipua, koiran ja kissan perusluonteeseen kuuluu olla näyttämättä suun kipua. Yleensä ne jatkavat syömistä normaalisti tai lähes normaalisti. Siksi säännöllinen suun tarkastus eläinlääkärikäyntien yhteydessä on tärkeää. Yleisimpiä oireita hammassairauksissa on suusta tuleva paha haju, runsas kuolaaminen, haluttomuus pureskella ruokaa tai luita tai toispuoleinen pureskelu. Myös yleinen vaisuus ja apaattisuus, vetäytyminen tai haluttomuus leikkiä normaalisti voivat kertoa hammassärystä. Toisinaan silmän alle tai poskien alueelle tulee patteja eli hammasjuuripaiseita. Usein kuitenkin, vaikka suussa olisikin paha ja kivulias tulehdus, omistajan voi olla vaikea havaita sitä. Kun kipu ja tulehdus hoidetaan hammashoidossa ja tulehtuneet hampaat poistetaan, koko koiran yleisolemus usein muuttuu - yleisin palaute on hammashoidon jälkitarkastuksessa on, että lemmikki muuttui pentumaiseksi ja on iloinen ja leikkisämpi. Kipu on usein alkanut vähitellen ja se on muuttunut krooniseksi, joten sitä on vaikeampi havaita, mutta sen äkillinen häviäminen voi muuttaa koko lemmikin luonteen.

Hammashoidot

Tehoava, kunnollinen hammashoito tehdään aina yleisanestesiassa. Hoitoon kuuluu hammaskartan tekeminen eli senhetkisen tilanteen dokumentointi, hampaiden desinfiointi, hammaskiven poisto hammaskruunuista sekä vielä tärkeämpänä ientaskuista, hampaiden kiillotus sekä ohjeistaminen hampaiden kotihoitoon jatkossa. Jos hammastarkastuksessa todetaan poikkeavia muutoksia, otetaan muutoksista hammasröntgenkuvat. Hampaista on näkyvissä kruunuosa, joka on noin kolmasosan hampaan pituudesta. Usein muutokset ovat hammasjuurissa, ja näiden havaitsemiseen ei ole muuta keinoa kuin hampaiden röntgenkuvaus. Tarkastuksen ja röntgenkuvien pohjalta tehdään hoitosuunnitelma, jossa useimmiten vaurioituneet hampaat poistetaan, jossain tapauksissa myös juurihoidetaan tai paikataan.

Suurin osa koirien hampaista on monijuurisia, jolloin ne poistetaan leikkauksellisesti ja ikenet ommellaan sulavin tikein. Kotihoitoon kuuluu kipulääkitys muutaman päivän ajan sekä alkuun pehmeä ruokinta.

Monet hammashoitoon tulevat potilat ovat iäkkäitä lemmikkejä, joilla voi olla taustalla joku muu perussairaus. Anestesiavalvonnan ja turvallisuuden tulee olla keskeisessä osassa hoidon aikana. Lähes aina kuitenkin hoitamatta jättäminen on lemmikille monin verroin anestesiaa suurempi riski.

Hammashoidot

Yleisimmät hammassairaudet

Koirien yleisin hampaiden sairaus on parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Tämä saa alkunsa, kun plakkia ja hammaskiveä ja niiden mukana bakteereja alkaa kertymään ienrajaan. Ensin tulee ientulehdus, ja sen seurauksena ien alkaa vetäytymään, ientaskut kasvavat, leukaluu haurastuu tulehtuneen alueen ympäriltä ja lopulta hammas alkaa heilua. Tila on kivulias ja palautumaton, ja tulehdus paranee vain vaurioituneet hampaat poistamalla. Tulehdus voi levitä viereisiin hampaisiin ja levitä suussa hoitamattomana.

Toinen kissalla yleisempi sairaus on hammassyöpymät, jossa toistaiseksi tuntemattomasta syystä hammaskiille ja hampaan rakenne alkaa syöpyä pois aiheuttaen vihlontaa, hammassärkyä sekä bakteereille avoimen pääsyn hammasytimeen.

Myös hammasmurtumia ja hampaiden kulumaa tavataan usein etenkin keppejä ja luita pureskelevilla koirilla. Jos lemmikillä todetaan olevan normaalia vähemmän hampaita, ne tulisi myös aina röntgenkuvata. Jos hammas on puhkeamattomana suussa se voi aiheuttaa leukaluuhun kystan, joka voi edetessään aiheuttaa leukamurtuman.

Suomessa ja Pohjoismaissa laajoja hammashoitopalveluita saa jo useimmilta hyvin varustelluilta pieneläinklinikoilta, mutta eteläisessä Espanjassa näitä palveluja on saatavilla vielä huomattavan harvalla klinikalla. Hammashoitojen tekeminen ja etenkin hammaskirurgia vaatii erikoisvälineistöä, kuten porat ja röntgenkuvauslaitteiston - sekä eläinlääkäriltä erikoiskoulutusta ja -kokemusta.

Fuengirolassa näitä palveluita saa nyt PetVet Kamulta, johon hankittiin loppukeväästä 2015 täysi moderni välineistö laajoihinkin hammastoimenpiteisiin. Klinikalla hammashoitoja tekee niihin perehtynyt ja kouluttautunut eläinlääkäri Aino Palola.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.