Kissaflunssa.

Vaikka tuskin näet kissasi vuoteessa tyynyjen keskellä kuumemittari suussaan, se voi silti sairastua ylempien hengitysteiden tulehdukseen, jota tunnetaan paremmin kissainfluenssana.

Kissaflunssa on yhteisnimi viruksista ja bakteereistä jotka kaikki aiheuttavat samantyyppisiä oireita. Kissaflunssa voi olla herpes- tai kaliviruksen aiheuttama. Herpesflunssa on yleisin. Aiheuttaja voi olla myös Chlamydia psittaci-bakteeri. Kissaflunssa on hyvin tarttuva ja varsinkin herpes voi puhjeta stressistä uudelleen. Muut eläimet eikä ihmiset sairastu kissainfluenssa viruksesta.

Myös kissan flunssa, aivan kuten ihmisenkin, leviää pisaratartuntana. Kissaflunssa voi tarttua myös suun tai sierainten kautta tai jopa emättimen kautta parittelussa. Kissaflunssa saattaa tarttua myös ruoka-astioista. Kissa, joka on saanut tartunnan, voi erittää virusta jopa kuukauden päivät. Taudin itämisaika vaihtelee runsaasti: kahdesta vuorokaudesta kolmeen viikkoon. Lievemmissä tapauksissa oireet kestävät 5 -10 päivää, mutta vaikeimmissa jopa 6 viikkoa. Villikissojen keskuudessa tai löytöeläintiloissa, kissaflunssa on pommin kaltainen epidemia, johon kaikki rokottomattomat kissat sairastuvat.

Kissaflunssan oireet.
Kissaflunssan oireita ovat aivastelu, nuha, yskä, kuume ja silmävuoto. Kissa on väsynyt, kuolaa, sillä saattaa olla haavaumia kielessä ja useimmin se kadottaa ruokahalunsa. Silmät voi olla muurautuneina kiinni tulehduksen takia. Ruokahalunsa kissat kadottaa myös koska nenän ollessa tukossa, kissa ei pysty aistimaan ruuan haju, jolloin se ei myöskään halua syödä. Täyskasvusilla kissoilla tämä hyvin tarttuva sairaus paranee yleensä itsestään parissa viikossa. Pikkupennuilla kissaflunssa aiheuttaa pahimmissa tapauksissa keuhkokuumetta, josta usein seuraa kuolemaa. Vahvemmat ja vanhemmat kissat, joita ei ole rokotettuja, sairastuu vakavasti, mutta harvoin hengenvaarallisesti. Hyvin pienille ja vanhoille kissoille flunssa on vaarallinen.

Kissaflunssan hoito.
Erityishoitoa kissaflunssa virus- infektioon ei toistaiseksi ole, vaan hoito on lähinnä tukihoito. Seuraavana on muutamia ohjeita, joiden avulla voit helpottaa flunssaisen kissasi oloa.

Sairaan kissan syöttäminen.
Kun kissa ei pysty hengittää nenällään, se ei myöskään tunne ruuan hajun, ja lakkaa syömästä. Silloin sitä on houkuteltava syömään. Hyvä ruoka pitää immuunijärjestelmän vahvana, ja eläin kissa pystyy taistelemaan paremminn tartuntaa vastaan. Koira ja ihminen selviää syömättä pitkänkin ajan, mutta kissa ei. Kissa joka on pitkään syömättä kuolee!! Tarjoa kissalle voimakkaasti tuoksuvaa ja maistuvaa ruokaa. Tonnikalasäilyke tai mikrossa kypsennettyä luutonta, pieniksi paloiksi leikattua broirerin rintaa sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Jos kissasi syö vain kuivamuonaa, kaada kuivamuonan päälle hyvälle tuoksuvaa lihalientä. Jos kissasi ei silti suostu syömään,sitä on syötettävä väkisin ruiskulla joko lihapohjaisia lastenruokia tai mieluummin sairaiden kissojen erityisruokia kuten Hill´s a/d tai Royal Canine convalescense support instant. Usein kotihoito ei riitä, varsinkin jos on kyse rokottamattomasta kissasta, vaan on haettava eläinlääkärin luo.

Pidä kissan nenä puhtaana.
Flunssaisten kissojen silmiin kerääntyy usein epämielyttävää rähmää ja sieraimiin kovettunutta eritettä. On tärkeätä pitää silmiä ja nenä puhtaina, jotta kissan olisi helpompi hengittää ja sen olo olisi muutenkin mukavampi. Kostuta pumpulituppo lämpimässä vedessä ja poista erite varovasti. Jos kissalla on vaikea hengittää voit tiputtaa sen sieraimiin pikkulapsille tarkoitettuja nuhatippoja.

Märkivä silmätulehdus saattaa vaatia erityishoitoa
Jos silmät ovat pahasti tulehtuneet kyseessä voi olla Klamydioosi.
Klamydioosi ei ole viruksen vaan bakteerin aiheuttama kissainfluenssa. Oirisiin kuuluu aluksi toispuolinen, märkivä silmätulehdus, tyypillistä on myös vastasyntyneiden pentujen vielä avautumattomien silmien tulehdus. Tästä saattaa johtaa kuolemaa aiheuttavan keuhkotulehduksen. Tauti etenee nopeasti. Klamydia voi tarttua ihmiseen, vaikka se on harvinaista. Mutta käsihygieniasta on pidettävä mielessä kun hoitaa silmätulehdusta sairastavan kissanpennun. Klamydiaa hoidetaan voimakkailla antibiooteilla sekä silmätippoina että tabletteillä.

Kissaflunssan ennaltaehkäisy
Kerran sairastuneella kissalla on lyhytaikainen immuniteetti, jonka takia rokotomattomat kissat saattavat sairastaa useita flunssia elämänsä aikana. Kissaflunssan ainoa tehokas ennaltaehkäisy on rokottaminen. Ensimmäisellä kerralla rokotetta annetaan kahdesti, noin kuukauden välein ja tämän jälkeen rokotusta uusitaan vuosittain. Kissaflunssan osaltakin rokotesuoja on melko hyvä, vaikka kissaflunssa voi aiheutua monien viruskantojen kautta. Kissaflunssarokotteet antavat yleensä hyvän suojan kahta yleisintä virustyyppiä, eli herpestä (rinotrakeiitti-virus) ja calici-viruksia vastaan sekä kohtalaisen suojan Klamydioosia vastaan. Niissäkin tapauksissa, joissa rokote ei anna täyttä suojaa tautia vastaan, tauti yleensä sairastetaan lievempänä.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.