Koirien penikkatauti.

Koirien penikkatautia pidetään tänä päivänä pikkasen myyttisenä ja monet suhtautuu tautiin ikään kuin se ei olisi enää olemassa. Valitettavasti tilanne ei ole näin. Penikkatauti on maailmanlaajuisesti koiran tärkein tartunta tauti. Penikkatauti vakavuudestaan voisin sanoa vain , että tartunnan saaneen koiran paras kohtalo on saada nukkua pois. Hoitoa tautiin ei juuri ole ja taudin jälkiseuraukset niille koirille jotka kaikesta huolimatta jäävät eloon ovat erittäin vakavia.


Penikkataudin tarttuminen ja oireet.
Penikkataudin aiheuttaa virus, joka on sukua mm. ihmisen tuhkarokkovirukselle. Virus tarttuu pisaratartuntana suoraan eläimestä eläimeen. Se voi myös tarttua sairaan koiran eritteiden välityksellä. Kaikki rokotomattomat pennut tai vain kerran rokotetut koirat voivat sairastua tautiin.
Noin viikon kuluessa tartunnasta virus on jo levinnyt kaikkialle imukudokseen ja veren lymfosyytteihin. Tässä vaiheessa nousee eläimelle kuume, lyhyt kuumevaihe joka ei yleensä aiheuta kliinisia oireita. Noin 2 - 3 viikon kuluttua altis eläin sairastuu uudelleen. Ensimmäiset oireet ovat kuume-, silmä ja/tai sierainvuoto, joka aluksi on kirkasta mutta muuttuu pian kellertäväksi märkäeritteeksi. Ripulia, oksentelua, yskää ja ruokahaluttomuutta kuuluvat myös taudin kuvaan. Useimmat koirat kuolevat jo tässä vaiheessa, sillä tautiin ei ole olemassa hoitoa.
Ne koirat jotka jäävät henkiin saavat yleensä jälkitautina hermo-oireita, jotka ilmenee kouristeluna, lihasnykinänä, tasapainohäiriönä ja tärinänä. Hermo-oireet ovat yleensä eteneviä ja parantumattomia ja johtavat yleensä eläimen menehhtymiseen tai lopettamiseen.

Penikkataudin diagnostiikka.
Penikkataudin kliininen diagnoosi ei ole aina helppo tehdä ja lievissä epätyypillisissä tapauksissa mahdoton. Tärkeitä ovat esitiedot koirasta. Kontaktit sairaisiin tai sellaisiin epäiltyihin koiriin muutaman sairastumista edeltävän viikonajalta on hyvää selvittää. Koiran silmän limakalvolta ( konjunktiiva) otetusta näytteestä voidaan nähdä tyypillisiä merkkejä noin kolmen viikon päästä tartunnasta. Verikokeella voidaan myöhemmin osoittaa onko eläimellä ollut penikkatautia.

Penikkataudin hoito.
Penikkatautiin ei ole spesifistä hoitoa. Hoito käsittää lähinnä seerumin annosta suonensisäisesti sekä antibiootteista, neste- ja ravintolisät myös suonensisäisesti sekä vitamiini ja muu tukihoito.

Penikkataudin ennaltaehkäisy.
Ainoa tehokas ennaltaehkäisy on rokottaminen. Ensimmäinen rokotus annetaan mikäli koirien emo on ollut rokotettu 8-viikon ikäisenä, toinen kuukautta myöhemmin ja kolmas vuoden kuluttua. Tämän jälkeen annetaan tehosterokotusia 1-2 vuoden välein. Rokotuksista huolehtiminen on erittäin tärkeätä, koska penikkatauti on yleisin koirien tartunta tauti maailmanlaajuisesti.

Muita toimenpiteitä.
Sairastunut koira tulee eristää, sillä se erittää virusta kaikissa eritteissään jopa 3 kuukauden ajan sairastuttuaan. Rokottamattomien pikkupentujen tulee välttää kontaktin rokottamattomien koirien kanssa kunnes sille on annettu penturokotukset.

Virus on melko labiili ja tuhoutuu helposti eläimen ulkopuolella. Huoneenlämmössä virus tuhoutuu muutamassa tunnissa joten tartunnan saaminen esineistä jossa sairas koira on ollut tekemisissä on jo muutaman päivän kuluttua olematon. Tavalliset desinfektioaineet tuhoavat viruksen nopeasti.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.