Uudet tuulet puhaltavat lemmikkien ravinto opissa.
Oliivi- vai kalaöljyä lemmikeille.

Koirat ja kissat ovat luonnossaan lihansyöjiä minkä syystä heidän on helpompaa käyttää hyväkseen eläinpohjaista rasvaa kuin kasvispohjaista. Oliiviöljy esimerkkinä joka on kasvisperäinen öljy, koira ja kissa pystyy käyttämään hyväkseen korkeintaan 25 % omega 3 rasvahapoista.

Miksi ruokaan on lisättävä rasvahappoja?
Jonkinverran rasvaa kuulluu aina lisätä ruokintaan osittain koska elimistä tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja ja pystyäkseen käyttämään hyväkseen rasvaliukoiset vitamminit.

Lohiöljyn Mikä rasvahappo on?
Rasvahappo on osa aineena rasvassa. Rasva nimittäin koostuu glyserolista ja rasvahapoista. Rasvahappoja on kahdenlaisia – välttämättömiä (esimerkiksi Omega 3 ja omega 6) ja ei vältäämättömiä. Ne ovat välttämättömiä koska elimistö ei pysty muodostamaan niitä itse vaan ne on lisättävä ruokinnassa. Lisäksi rasva voi olla joko animaalinen (eläinperäinen) tai vegetaablinen (kasvisperäinen). Välttämättömien rasvahappojen puute aiheuttaa muun muuassa iho ongelmia kuten kuiva ja hilseilevä iho, kroonisia ihovaivoja, runsas karvanlähtö, huonot anturat tai nivelvaivoja.

Lemmikkien ruoissahan on jo lisätty rasvahappoja. Miksi heille on sitten annettava rasvahappolisä?
Mikään lemmikkiruoka jolla on pitkä säilyvyys ei sisällä riittävästi rasvahappoja mikäli ruoka ei ole pakattu ilmatiiviisti. Tämä johtuu siitä että rasvahapot ovat erittäin herkkiä pilaantumaan valon, lämmön ja ennen kaikkea hapen vaikutuksesta. Kuin rasvahapot pilaantuvat ne härskiintyvät jolloin ne muuttuvat epäterveellisiksi. Optimaalisesti rasvahapot säilyvät kolmen kuukauden ajan, lemmikkiruoissa vain noin kuukauden pussin avattua. Toisin sanoen jos lemmikkiruoka pussi on ollut avattuna kauemmin kuin pari kuukautta tai jos se ei ole ilmatiivisti pakattuna, se on jo menettänyt suurimman osan sen sisältämistä välttämättömistä omega rasvahapoista. Toki kuivaruoat sisältävät runsaasti antioksidantteja, minkä täkia rasvahapot eivät ole muuttuneet haitallisiksi.
Moni kaupallinen lemmikkiruoka sisältää verrattaen runsaasti kasvis pohjaisia öljyjä (kuten myös kasvispohjaisia proteiinejä) joita lemmikki ei juurikaan pysty käyttämään hyväkseen. Vaikka ruokapussin sisällys luotteleloon olisikin merkitty että ruoka sisältää optimaalisesti omega rasvahappoja, se ei välttämättä siis pidä paikkaansa, mikäli pussi ei ole pakattu ilmatiivisti tai jos rasvahapot ovat kasvisperäisiä.

Lohiöljy.
Viime parin vuoden aikana, on kiinnostus lohiöljyyn- sen luonnollisessa muodossa lisännyt valtavasti – ja syystäkin. Kalaöljy sisältää ennen kaikkea Omega 3 mutta myös Omega 6 ja 9. Öljy sisältää lisäksi runsaasti E-EPA ja DHA.
Öljyn terveyyteen lliityvät hyödylliset omaisuudet ollaan todistettu monissa tutkimuksissa ympäri maailmaa. Tutkijat ovat tehneet johtopäätöksen että lisäämällä rasvahappoja ruokavalioon voidaan sekä ennaltaehkäistä että hoitaa monia lemmikeillä esiintyviä sairauksia.

Helpoin saatavilla oleva kalaöljy on lohiöljy. Henkillökohtaisesti olen vain löytännyt kahta muita kalaan perustuvia öljyjä kaupallisesti saatavia (på marknaden); hyljestä tehty öljy ja kalamaksaöljy. Tämä kirjoitus perustuu vain lohi-öljyyn. Lohi-öljyn lisääminen ruokintaan on sekä helppoa ja jos otetaan huomioon öljyn positiiviset ominaisuudet, myös verrattaen halpaa. On todistettua että rasvahapoilla on runsaasti positiivisia vaikutuksia koko keholle ja sen toiminnoille; nivel- ja aivotoiminnalle, iho- ja karvatoiminnalle karvanlähtö vähenee huomattavasti, vaikuttaa positiivisesti munuaisten toimintaan, parantaa immuunipuolustuksen, vaikuttaa silmien, nivelten sekä hormooni- että hermojen toimintaan.

Koirien ja kissojen omistajat jotka käyttävät lemmikeilleen rasvahappo lisäyksen ruokintaan antavat sen ennen kaikkea ylläpitämään terveen ihon, vähentämään liiallisen karvanlähdön, tukihoitona nivelteen liittyvissä ongelmissa sekä tukihoitona allergioiden hoidossa.

Ei kovinkaan kauan sitten moni eläinlääkäri suositteli ”primrose evening” öjyä, mutta tänä päivänä yhä useampi suosittelee kalaöljy. Minunkin oli tapana suositella omega rasvahappo kapseleita, mutta koska nämä kapselit ovat sekä verrattaen kalliita ja monien eläintenomistajan mielestä vaikeita antaa eläimille tai eläimet eivät suostu syömään niitä, olen täysin siirtynyt kalaöljyn lohi- öljyn suosittelemiseen eläinlääkäripraktiikassani. Haluan myös mainita että koska tämä kalaöljy on erittäin korkea laatuinen, se ei sisällä minkäänlaisia kalaproteiinejä, mitä tarkoittaa että myös kalalle allergiset lemmikit voivat käyttää oljyn ilman että on pelkoa että eläin saisi allergisia reaktioita. Viimeisenä mainitsemisen arvoista on että lohiöljy on erittäin hyvänmakuinen niin myöskin useimmat vähän ”kräsna” syövät kuinaruokansa lohi-öljyn lisäämisen jälkeen.

Miten tätä ravinnonlisää sitten annetaan?
Rasvahappoja ravintolisänä voidaan antaa joko kapseleinä (Viacutan tai Glavaderm) tai öljynä (Salmopet) jota kaadetaan ruuan sekaan. Salmopet on korkeatasoinen ja erittäin maittava norjalainen lohiöljy joka ei sisällä minkäänlaisia lisäaineita. Moni lemmikki joka on kyllästynyt papanoihinsa, kokee ruoan maittavaksi lohiöljyn lisäämisen jälkeen. Lisäksi voin mainita että lohiöljy on halpa.

Eläinlääkäripraktiikassani minulla on ollut hyviä kokemuksia rasvahappojen käytöstä ennen kaikkea eläimillä jolla on kroonisia ihovaivoja. Olen myös käyttänyt rasvahappoja omille koirilleni. Stafforshire bullterriereni Ronjalla on ollut pidemmän ajan ongelmia halkeentuneistä anturoista ja runsaasta karvanlähdösta. Vain kuukauden verran käsittelyn alettua huomasin selvää paranemista. Hänen turkkinsa muuttui kiiltävämmäksi ja anturat pehmmeimiksi. Myös pikku yorkkini Doobi on saanut selvästi kiiltävämpi karva.

Viacutan Salmopet


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.