Rengassieni Eläimillä.

Ihmisissä ja etenkin lapsissa usein esiintyvä sormuksen mallinen ihottuma 0n sieniinfektio, joka on tarttunut suoraan eläimestä. Tauti voidaan hoitaa lääkkeillä, mutta se vaatii myös yleisen hoitosuunnitelman joka kohdistuu ympäristöön ja perheen eläimiin.


Kuin diagnostisoidaan lemmikkien ihotauteja, voi eläinlääkäri sellaiseen päättyä katsomalla eläimen omistajaa – ei silmiin vaan ihoa. Varsinkin lapsilla näkee usein pään ja kaulan alueella euon kolikon kokoisia rengasmaisia ajoksia, jotka ovat reunoilta punertavia, mutta joiden keskellä iho näyttää terveeltä. Tästä tulee taudin nimi – englanniksi ringworm ja suoraan käännettynä sormusmato. Kyseessä on sieni infektio jossa eläimet, varsinkin kissat , saattavat toimia tartunnan lähteenä. Nuoret ja alikuntoiset eläimet voivat sairastua herkemmin ihon huonomman vastustuskyvyn takia.

Tämän ihottuman erikoinen ulkonäky ihmisissä johtuu siitä että iho reagoi sieneen tulehtumalla. Tämä tulehdus puolestaan estää sienen kasvua. Tällöin sieni pyrkii siirtymään kohti reuna alueiden tervettä ihoa.
Eläimissä ei useinkaan nähdä klassista rengaskuviota, vaan oireet vaihtelevat paljon. Useasti esiintyy karvattomia läiskiä varsinkin korvissa ja päässä, mutta myös koko vartalossa. Joskus saatetaan tavata kutinaa, hilseilyä tai suuria ärtyneen näköisiä ihoalueita. Kaiken kaikkiaan ihottuma näyttää samanlaiselta kuin mikä ihottuma hyvänsä eläimissä.
Taudinmääritykseen tekeminen pelkästään oireiden perusteella on kuitenkin hyvin epävarmaa. Ihmisillä ihottumat muistuttavat punkin aiheuttamaa Borrelioosia. Niinpä eläinten kasvoista on usein aiheellista tehdä sieniviljely. Diagnoosin kannalta on hankalaa se, ettei välttämättä negatiivinen viljelytulos ei välttämättä sulje pois taudin mahdollisuutta. Toisaltaa apunaan voidaan myös käyttää ns. Woodsin lamppu, jonka avulla sieni itiöt saadaan pimeässä fluoresoiduksi ( - valoa heijastavaksi).

Tauti siirtyy sekä suoran kontaktin sairastuneen eläimen kanssa tai infektoituneiden karvojen saastuttamien esineiden välityksellä. Ihottuma tarttuu kissasta kissaan ja näistä ihmisiin, eritysesti lapsiin. Ihmisissä ihottuma rajoittuu yleensä muutaman läikkään kaulan tai pään alueella ja on helposti hoidettavissa mm. Ihmisten vähäkarvaisuudesta johtuen.

Eläimilläkin tauti on nykyään yleensä helposti hoidettavissa Program lääkityksellä. Lääkettä yliannostetaan muutaman kuukauden ajan, jonka jälkeen sitä käytetään säännöllisesti kuukausittain aina kuudesta kuukaudesta ylöspäin. Aikaisempi lääkitys oli hankalempaa – sekä ihmisillä että eläimillä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mistään vaarallisesta taudista josta on olemassa ilmoitusvelvollisuus viranomaisille.

Taudin historia on varsin kiintoisa; vielä 1800-luvulla, poistettiin potilailta hiukset päästä – ei niinkään leikkaamalla vaan pala palalta repimällä – koska tiedettiin että kaljuna parannuttiin paremmin. Kun kyseessä oli erityisesti lapsien potema tauti, oli tämä toimenpide vaikea suorittaa. Viime vuosisadalla ( 1900-luvun !!) tarjosivat Lontoolaiset koulut oppilailleen normaalin opetuksen lisäksi vaivaan myös röntgenhoitoa – tällöinhän hiukset irtosivat itsestään. Potilasparat eivät useinkaan selvinneet hengissä. He eivät kuolleet tautiin vaan röntgenhoidon sivuvaikutuksiin.


Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.