Lemmikkien äkillisen ripulin kotihoito.

Lemmikit saavat usein ripulin syötyään ulkona jotakin heille sopimatonta, kuten jätteitä tai pilaantunutta ruokaa. Suolistovirukset ja äkillinen ruokavaliomuutos voivat myös aiheuttaa vatsavaivoja. Lievät ripulit paranevat muutamassa päivässä kotihoidolla. Mikäli eläin ei parane muutamassa päivässä, eläin menee huonoon kuntoon tai oksentaa vedenkin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ripulin hoito.
Useimmissa tapauksissa oksentelun ja ripulin syy on tilapäinen, jolloin oireenmukainen hoito on riittävä. Mikäli lemmikkisi on virkeä ja suostuu juomaan, se voidaan hoitaa kotona. Jos se on alakuloinen, eikä suostu juomaan tai ripulin joukossa on verta, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Mikäli potilas on alle kahden kuukauden ikäinen, on aina syytä kysyä neuvoa eläinlääkäriltä. Äkillisen ripulin hoitaessa lemmikeillä ei yleensä keskeydytä niinkään ripulin lakkauttamiseen vaan eläimen tukihoitoon eli riittävään nesteen saamiseen.On muistettava että ripuli on elimistön oma puolustusmekanismi. Ripulin tarkoituksena on viedä pahat aineet nopeasti pois elimistöstä. Kotona koiran tulee saada olla lämpimässä tilassa, jossa on hyvä tuuletus. Koiran on pidettävä puhtaana. Koiran hajuaisti on niin erinomainen, että se saattaa masentua vakavasti, jos se joutuu olemaan haisevassa ja likaisessa ympäristössä tai olemaan ulosteen ja oksennuksen likaama.

Tarkkaile lemmikkisi lämpötilan
.
Koiran ja kissan normaali lämpötila on 38,5°C +/- 0,5°C. Kuume on normaalia ripulissa, mutta jos lämpötila laskee alle 37,5°C tilanne saattaa olla hyvin vakava ja lemmikkisi vaatii luultavasti välitöntä eläinlääkärinhoitoa.

Seuraavana on muutamia helppoja tapoja nopeuttaa lemmikin paranemista.

Pane lemmikki paastolle.
Ripulitaudin hoidossa on tärkeää että ruoansulatuskanava saa rauhoittua. Älä siis ruoki lemmikkiäsi 24 tuntiin ripulin alkamisesta. Paaston jälkeen ripulin asetuttua ruokinta aloitetaan pieninä ja tiheään toistuvina annoksina. Mikäli maha pysyy kunnossa ja tilanne paranee koko ajan, lisätään annosten kokoa ja vähennetään niiden lukumäärää pikkuhiljaa siten, että 4-5 päivän kuluttua potilaan ruokavalio on taas normaali.

Huolehdi riittävästä juomisesta.
Riittävästä nesteensaannista on kuitenkin huolehdittava. Ilman ruokaa eläin pystyy olemaan kauankin, mutta nestehukka on nopeasti, jopa hengenvaarallinen tila. Esim. keskikokoiselle koiralle jo 2-3 % nestevajaus näkyy koiran voimattomuutena, huonovointisuutena ja 10 % nestevajaus johtaa kuolemaan (esim. 20 kiloisen koiran 2 kg:n nestehukka). On siis huolehdittava, että eläin juo riittävästi ja tarvittaessa juotettava sitä usein ja pienin määrin esim. ruiskun avulla. Keskikokoisen, täysin levossa olevan koiran vedentarve on n. 1 litra vuorokaudessa (n. 0.5 dl /kg/vrk). Nestetarve kasvaa, jos eläin oksentelee tai ripuloi voimakkaasti.

Ravintolisät nopeuttavat parantamisen.
Ravintolisät kuten Canikur tai Pro-Enteric ovat hyviä suolistohäiriöiden hoitoon. Sitovat itseensä ruoansulatukselle haitallisia aineita, kuten bakteerimyrkkyjä ja suolistokäymisen tuotteita ja vievät ne läpi ruoansulatuskanavan suojellen samalla ruoansulatuskanavan seinämiä. Lisäksi ne sisältää energiaa, tärkkelysmuodossa jonka ansiosta koiralta ei lopu puhti täysin.

Ripulin perushoito on seuraavanlainen.
1. päivä Ainoastaan vettä ja sopiva ravintolisää, ei lainkaan kiinteää ruokaa.
2. päivä Keitä riisiä runsaassa vedessä ja anna aluksi pelkkää keitinvettä. Mikäli oksentelu ei enää jatku, anna myös riisiä. Vaihtoehtoisesti koiralle voi antaa eläinlääkäriltä saatavaa herkkämahaiselle tarkoitettua erikoisruokaa pieninä erinä.
3. päivä Valmista seos, jossa on 3 osaa keitettyä riisiä ja 1 osa raejuustoa tai vähärasvaista keitettyä lihaa. Sopiva päiväannos neljänä eri annoksena. Vaihtoehtona edellä mainitut säilykkeet.
4. päivä. Kun lemmikki ei ole oksentanut tai ripuloinut kahteen päivään, sekoitetaan riisiseokseen pieni määrä normaalia ruokaa. Muutaman päivän aikana seoksessa lisätään normaaliruuan osuutta. Koiran- ja kissanpennuille annetaan pieniä annoksia kevyttä ruokaa, esim. keitettyä riisiä ja raejuustoa oksentelusta ja ripulista huolimatta hoidon ajan.

Mikäli lemmikille tulee uudelleen sai auden oireita, palataan ruokintaohjelmassa edellisen päivän ruokintaan. Mikäli oireet kuitenkin jostain syystä pahenevat, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eräät ruoansulatuskanavan häiriötilat vaativat kiireellistä eläinlääkärin hoitoa, kuten esim. mahalaukun laajeneminen ja kiertyminen suurilla ja syvärintaisilla koirilla tai voimakas ripuli pikkupennulla. Espanjassa yleinen verinen pistävän hajuinen parvovirusripuli voi viedä pennun hengen muutamassa tunnissa. Osaan ruoansulatuskanavan taudeista hoidoksi riittää ruokavalion tasapainottaminen vähemmän ruuansulatusta rasittavaksi, osaan tarvitaan lääkehoitoa.

Susanne Kamu
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C/. Maestra Aspiazu, Puebla Lucia,
ES-29640 Fuengirola (Málaga) Espanja.
Puhelinnumero: (+34) 952 667 333,
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com


Sivukartta
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, kaikki oikeudet varattu.