veterinär Susanne Kamu
 
 

Susanne Kamu

Susanne Kamu, grundare och huvudägare av Clinika Veterinaria Pet Vet Kamu (Skandinaviska smådjurskliniken).

Jag föddes i Helsingfors i en helt svenskspråkig miljö. Jag gick i en privat svenskspråkig skola Tölö Svenska Samskola (”Zillen”), som senare i gymnasiet kom att heta Minerva, jag tog studenten 1979. Mina veterinärmedicinska studier påbörjade jag i Helsingfors 1982 och jag avlade min licentiatexamen 1990. Mina studier tog lite längre tid än de skulle, men detta berodde främst på att jag under studietiden hade två passioner. Hästar och segling. Hästarna fick ge vika men seglingen fortsatte jag med till ända till dags dato. Under studietiden gifte jag mig också och vår första som Kaspar föddes 1989.

Att jag senare skulle bli veterinär har inte alltid varit helt klart för mig. Djuren har dock alltid betytt mycket för mig. Sedan jag var 13 år gammal, brukade jag sommarjobba på en lantgård, som låg nära mina föräldrars sommarställe. Till slut blev denna lantgård som ett andra hem för mig och jag tillbringade allt längre och längre tider där. En orsak var förstås hästarna, där fick jag rida så mycket jag ville. Under denna tid övervägde jag att bli professionell ryttare – men förnuftet vann och det blev veterinärmedicin i stället. Jag insåg att varken mina talanger eller pengar räckte till en professionell ryttarbana.

Seglingen och havet har alltid betytt mycket för mig, det ligger i släkten och i blodet. Jag började som de flesta med lättbåt – optimistjolle, senare med en större 3 personers lättbåt, Still 525. Sedan köpte min man och jag en Swan 41 som vi rätt snart bytte till en Swan 391 som döptes till Shosana. Med Shosana seglade vi mycket och länge. Vårt längsta legg – 1988 gick från Rolex Swan Cup, från Porto Cervo, Sardinien. Varefter vi seglade Medelhavet kors och tvärs. Resan fortsatte genom Gibraltar sund till Kanarieöarna, Las Palmas. Här provianterade vi och rustade upp båten under några veckor, resan drog sedan vidare. Vi deltog i tävlingen ARC (Atlanti Race for Cruisers) över Atlanten till Barbados. Väl framme i Barbados, vilade vi oss någon vecka och tog oss sedan tillfället att segla några månader i Karibien. Allt detta varade i ca 8 månader.

Härefter åkte jag hem igen, tog tag i examensböckerna och slutförde mina studier snarast möjligt. Under studietiden arbetade jag mycket som distrikts- och stadsveterinär i olika delar av Finland. Mest på veckoslut och semestrar. Men efter avlagd examen drog vi av familjeskäl västerut, jag började då arbeta som klinikveterinär på det ryktbara Helsingborgs Djursjukhus i Skåne, Sverige. Där arbetade jag 1990 – 1998, med undantag av några pauser då jag var barnledig.

1991 föddes vår andra son, Benjamin och 1995 vår dotter Ira-Okkulina. 1998 flyttade vi till Spanien, främst på grund av att Ira-Okkulina led av en allvarlig astma, och läkaren rådde oss att söka oss till ett varmare klimat. Här kom jag ganska snart på iden att öppna en smådjursklinik. Efter diverse pappersarbete och byråkrati fick vi kliniken att fungera från hösten 1999. Däremellan jobbade jag på en dansk smådjursklinik ”Clinica San Blas”, där jag fick god inikt i det spanska systemet.

Min fritid tillbringar jag helst med familjen. Benjamin är en duktig golfare, så vi går gärna ut och spelar då vi hinner. Mitt handikapp i golf var som bäst 18, men nu behöver jag nog 10 extra slag på en runda.

Ira-Okkulina är en duktig ryttare – så där har vi ett sant gemensamt intresse. Kaspar tycker om kampsporter, så där är jag mest åskådare. Med Kaspar och Benjamin brukar jag gå på gym ett par gånger per vecka. På semestrarna försöker vi åka någonstans. Vi åker varje vinter till det finska Lappland för att skida. Och på somrarna blir det också till Finland som vi åker.

Att arbeta som veterinär på solkusten i Spaninen, är mycket inspirerande men samtidigt oerhört stressande och tungt. Som motvikt till arbetet är det viktigt med en aktiv fritid och en god familjegemenskap. 

 
Copyright © 2006 - 2018 Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu, alla rättigheter förbehålles.